Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. június 30., csütörtök

A hársfavirág.....

.....és ami készülhet belőle:


 Hársfavirág szörp, melynek receptjét TücsökBogár blogjában olvastam, majd készítettem el, és mondhatom isteni finom lett.
Receptjét közzéteszem én is.
A szörphöz valók :
 5 l hársfavirág
2 db citrom
2 kg cukor
1 kk citromsav
1 kk borkősav
3 l víz
1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés :

0,5 kg cukrot aranysárga színűre karamellizálok , ettől kap a szörp olyan kellemes , bársonyos színt . Felöntöm a vízzel , hozzáadom a többi cukrot és addig főzöm , amíg a cukor és a karamell is teljesen feloldódik benne , majd kihűtöm . A hársfavirágot vízzel óvatosan lepermetezem , beleteszem egy 5 l- es dunsztosüvegbe , hozzáadom a karikára vágott citromot , a citromsavat és a borkősavat , majd felöntöm a kihűtött cukros vízzel . 3-4 napig érlelem . Minden nap át kell keverni egyszer . Az utolsó napon leszűröm , belekeverem a nátrium-benzoátot és üvegekbe töltöm . És már fogyasztható is .

A hársfavirág a  mai napig is a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. Nincs olyan település ahol ne lenne hársfa. Most van itt az ideje a virág szedésének, így  múlt héten mi is felkerekedtünk az unokámmal.
Községünk parkjában a főúttól távol, több hársfa is található.



Napsütéses időben a murvalevelekkel együtt szedjük a virágot a virágnyílás kezdetén. Nagyon oda kell figyelni, mert a bimbós, vagy a túlnyílott virág már nem alkalmas begyűjtésre.
Csak a kislevelű  és a nagylevelű hárs virágát szabad szedni! Az ezüsthárs virága allergiás reakciókat válthat ki!
A frissen szedett virágokból készült a szörp, a többi virágot szárítottam.



Amikor teljesen szárazok a virágok kartondobozba, üvegekbe vagy textilzsákba tesszük.

Szárított hársfavirágból készülhet tea: 2-3 dl vízzel leforrázunk 2 teáskanál szárított hársfavirágot, hagyjuk tíz percig ázni a virágokat, majd leszűrés után fogyasztható.

Borogatás: 3 dl vízzel leforrázunk 3 teáskanál virágot, ezt is hagyjuk tíz percig ázni, majd leszűrjük, és a sérült, beteg testrészt borogatjuk vele.

Jótékony hatása:
köhögéscsillapító, torokgyulladás csökkentő, influenzás betegségeknél vírusölő, görcsoldó és epehajtó, nyugtatja az egész emésztőrendszert. Idegesség és álmatlanság esetén is hatásos.

Most következzék egy kis érdekesség az xl sport oldaláról:


Az időszámítás kezdetekor a fák az istenek lakóhelyei voltak. A falusi nép a környék legmagasabb fáját szentelte nekik, ami nem ritkán a hárs volt. A hársfa végigkísérte Európa népeinek történelmét is. A hozzá kötődő regék, mondák, szokások ugyanúgy részei a görög és a római, mint a germán és szláv kultúrának, vagy a magyar művelődéstörténetnek. Számos híres fát – s főképp hársfát – kapcsolt a néphit a magyar történelem nagy alakjaihoz. A mádi hárs mondáját Bél Mátyás feljegyzéseiből ismerjük: a csallóközi (ma Szlovákia) község határában álló öreg hársfa árnyékában gyakran pihent meg utazásai során Mátyás király. A király és kíséretének megvendégelése sokba került a falu népének, ezért kipusztították a fát, remélve, hogy ezután az uralkodó is elmarad. Amikor Mátyás ismét a vidéken járt, és kedves hársfájának csak a hűlt helyét találta, haragjában törvénybe foglaltatta, hogy a királylátás tiszteletére méltatlanná lett mádiak és ivadékaik soha semmilyen kitüntetésben nem részesülhetnek. A Mátyás-emlékfák közül ma is él még a szlovákiai bajmóci hárs. S ugyancsak virul a Homokkomárom melletti Zsigárdon álló matuzsálem, a Zrínyi-hárs. Ezt 800 évesre becsülik! I. Rákóczi György a birtokáról írt leveleit így keltezte: „Datum sub centum tiliis”, azaz „Kelt a száz hárs alatt”. A 15. században a hársak voltak az első fák, amelyeket nem hasznukért, hanem díszükért ültettek.
A hársfa reánk maradt feljegyzések szerint a vágyakozás, gyöngédség, dal és szerelem jelképe volt. A lombos hársfák alatt tartották, de tartják ma is egyes vidékeken az ünnepi táncokat, ünnepélyeket, lakodalmakat.
A germánoknál a hárs szent fa volt: a szerelmesek fája, amely termékenységet és jómódot ad. Emellett támogatja a test mozgékonyságát, meghosszabbítja az életet, és állítólag megfiatalít.
A jótékony hatás elérése érdekében nem kell mást tennünk, mint felhasználnunk a hársfa gyógyító kisugárzását. Ennek érdekében öt percig öleljünk át egy hársfát úgy, hogy közben homlokunk, mellkasunk és hasunk is érintse a fatörzset. Bal kezünk felfelé, a jobb pedig lefelé mutasson! Azután forduljunk meg, hogy nyakszirtünk, gerincünk és lábunk is érintkezzen a törzzsel! Ha álmatlanság kínozna bennünket, akkor jó időben heveredjünk le a fa mellé, és meztelen talpunkat tegyük a fa törzsére! Tíz percig maradjunk így!
FONTOS! A legjobb, ha a fa energiájából nappal töltekezünk, mert esténként ez az energia lesüllyed a gyökerekbe.

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, nekem jól jönne egy kis töltekezés!

10 megjegyzés:

  1. Szörpöt nem szoktam (nem szeretjük semmiből se)de hársfateát, főleg télen, mi is sokat iszunk.
    Nekem most kifogyott a házi készletem, ezért külön köszönöm, hogy eszembe juttattad...nincs a környéken, csak távolabb egy ismerősnél...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasznos a hársfaszörp receptjének a leírása, annak ellenére, hogy a környéken sajnos nem tudok hársfát....az érdekesség pedig kifejezetten kedves olvasmány volt.A szörpök képe kifejezetten ínycsiklandó! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik a szörp recept, eddig még nem készítettem, de minden évben szedünk virágokat, megszárítjuk és télen legszívesebben ezt a teát fogyasztjuk.

    VálaszTörlés
  4. Megint örömmel tanultam Tőled! Sok érdekességet gyűjtöttél össze. A receptet köszönöm, ha találok a Hanságban hársfát, kipróbálom!
    Hát a töltekezés nekem se ártana, jó lenne több teherbírással dolgozni, alkotni!
    Na, de most is jó ám, annak örülök, ami van!
    Szeretettel kívánok szép , alkotós napokat!:)

    VálaszTörlés
  5. Marika akkor igyekezzél, mert mifelénk már kezd lenyílni. Tudom nálatok más a klíma...vagy nálunk?....na mindegy!
    Szép estét Nektek!

    Bori sajnálom,hogy felétek nincs hársfa, mert ha szörpnek nem is, de szárítani mindenképp érdemes!
    Az Érdekességet" pont emiatt raktam fel...nekem is tetszett! Legyen szép a napotok!

    Rózsa, ha szeretitek a szörpöket érdemes kipróbálni. A szárított virágból pont most főztem a páromnak teát. Köszönöm, hogy nálam jártál!

    Éva örülök, és remélem találsz hársfát!
    Nálam is a teherbírással van a baj! De az is lehet, hogy én várok magamtól sokat. Tudomásul kellene vennem, hogy nem megy úgy minden mint régen. De amikor annyi mindent szeretnék csinálni!!!!!!!!!
    Remélem hamarosan elkészültök a nyílászáró cserével, és nálatok is helyreáll minden!

    VálaszTörlés
  6. Mindig nagyon jó és természetes recepteket teszel fel nekünk. Ha rendben lesz a házunk kipróbálom az összeset. Addig is gyűjtök üvegeket.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Aranka! Nagyon kedves vagy! Most tényleg a házatok a legfontosabb!
    Szép napot kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Kérlek gyere velem játszani: http://andikezimunkai.blogspot.com/2011/07/gyerekkorom-kedvenc-etelei-jatek-es-egy.html :)

    VálaszTörlés
  9. Már többször olvastalak...de gondolkodtam, mit írjak...A hársfa is a gyerekkoromhoz kötödik... Nem a legjobb emlékek jönnek elő, csak az illatát imádom...Jó olvasni Téged, mert szépen írsz, szépek a képeid, szinte érzem a tea illatát, pedig gyerekkoromba ittam utoljára.Érdekes egyre többször jön elő a gyerekkorom, a blogok olvasása közben. Nagyon szép hétvégét Nektek! Majd jelentkezem!!!

    VálaszTörlés
  10. Vera köszönöm! Jó szórakozást holnapra!
    Erika

    VálaszTörlés