Szilabitól egy kedves meghívást kaptam, melynek a lényege, hogy gyűjtsük össze gyermekkorunk kedvenc ételeit, sütijeit.
Bizonyára mindenkinek vannak kedvencei, melyekhez akár kedves történetek is fűződnek. Emellett persze akadnak olyan ételek is, amiket valamiért nagyon nem kedveltünk.
A számot tekintve nincs szabály, mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van! Így jobban megismerhetjük egymás ízlésvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is! :)
Egy naplóírónak 5 másikat kell meghívnia a játékra!
A kategóriákat mindenki maga állíthatja fel (főételek, levesek, desszertek, stb.), de nem fontos kategóriába szedni.
A számot tekintve nincs szabály, mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van! Így jobban megismerhetjük egymás ízlésvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is! :)
Egy naplóírónak 5 másikat kell meghívnia a játékra!
A kategóriákat mindenki maga állíthatja fel (főételek, levesek, desszertek, stb.), de nem fontos kategóriába szedni.
Gyermekkoromban sok időt töltöttem a nagymamámmal, mivel a szüleim a mezőgazdaságban dolgoztak, így se szombat, se vasárnap........ hagyományos, több generációs sváb család volt a miénk. Nagyanyámra hárult a főzés....tőle lestem el a sváb ételek készítésének titkait, fogadtam el a szabályait. Például szerdán és pénteken sosem került hús az asztalra. Sokszor a semmiből is tudott finom ebédet varázsolni. ( Itt azonban nem figyeltem eléggé! Pedig milyen jó lenne........)
Aztán a kenyér sütések!!!...Minden pénteken kenyeret sütött a nagyi, ilyenkor az egész heti kenyérnek valót ledagasztotta. A maradék tésztából pedig nagy kerek lepényeket sütött. Az egyik lepényhez még adott egy kis zsiradékot, a másikat csak sózta. Emlékszem alig vártam, hogy kisüljön. És azok az illatok!........
Na és a nem éppen diétás Hefenknödel! ( gőzgombóc ) Többféleképpen készítik, én most a nagyanyám receptjét írom le: fél kg lisztet, két dl tejben megfuttatott élesztővel, öt teáskanál sóval, egy kevés zsiradékkal összegyúrni, majd kelni hagyjuk a tésztát. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, egy kis zsiradékkal megkenjük, feltekerjük mint a rétest, három részre vágjuk, és öntött vas lábosba tesszük, melyet előtte kikentünk zsírral. Fél dl vizet öntünk alá, majd először kályhán főzzük kis ideig, aztán be a sütőbe! Az oldala szép pirosra sül, az alja ropogós kérget kap amire elkészül!
Aszalt szilvát főzött hozzá a nagymama, de babpürével is isteni finom volt!
Különlegesség volt még a "saures", ami disznó apróhúsból, friss belsőségekből ( szív, máj, vese, nyelv, tüdő és velő )készült. Ízvilágát tekintve a szalontüdőhöz hasonlít!
Mielőtt itt teljesen belebonyolódnék a sváb ételek ismertetésébe felsorolom a többi gyermekkori kedvencemet:
Húsleves, bableves, mindenféle zöldségleves,
Rántott hús, rántott velő, sült hús,
Főzelékeket nem nagyon szerettem!
Barátfüle, krumlinudli, krumplispacsa,
Sütik közül pedig a rétes és a fánk volt a kedvencem!
Ja, és a legfontosabb! Kiskoromban mindig a virslire fájt a fogam - de kicsi faluban laktunk - így nem volt lehetőségünk beszerezni. Aztán egyszer az én drága, kedves nagymamám felültetett a vonatra és elvitt Harkányba strandolni. És ott...és akkor...életemben először......virslit ehettem!
Hát nem érdekes? A mai napig is élesen emlékszem erre a pillanatra!
Végül pedig akiket játékra hívok:
Vera
Jutka
Ágnes
Szmarika
Erdős Éva
A szabályoktól eltérően én kissé kibővíteném a névsort, a követőimmel és olvasóimmal!
Szeretettel hívlak benneteket a játékra!
Na és a nem éppen diétás Hefenknödel! ( gőzgombóc ) Többféleképpen készítik, én most a nagyanyám receptjét írom le: fél kg lisztet, két dl tejben megfuttatott élesztővel, öt teáskanál sóval, egy kevés zsiradékkal összegyúrni, majd kelni hagyjuk a tésztát. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, egy kis zsiradékkal megkenjük, feltekerjük mint a rétest, három részre vágjuk, és öntött vas lábosba tesszük, melyet előtte kikentünk zsírral. Fél dl vizet öntünk alá, majd először kályhán főzzük kis ideig, aztán be a sütőbe! Az oldala szép pirosra sül, az alja ropogós kérget kap amire elkészül!
Aszalt szilvát főzött hozzá a nagymama, de babpürével is isteni finom volt!
Különlegesség volt még a "saures", ami disznó apróhúsból, friss belsőségekből ( szív, máj, vese, nyelv, tüdő és velő )készült. Ízvilágát tekintve a szalontüdőhöz hasonlít!
Mielőtt itt teljesen belebonyolódnék a sváb ételek ismertetésébe felsorolom a többi gyermekkori kedvencemet:
Húsleves, bableves, mindenféle zöldségleves,
Rántott hús, rántott velő, sült hús,
Főzelékeket nem nagyon szerettem!
Barátfüle, krumlinudli, krumplispacsa,
Sütik közül pedig a rétes és a fánk volt a kedvencem!
Ja, és a legfontosabb! Kiskoromban mindig a virslire fájt a fogam - de kicsi faluban laktunk - így nem volt lehetőségünk beszerezni. Aztán egyszer az én drága, kedves nagymamám felültetett a vonatra és elvitt Harkányba strandolni. És ott...és akkor...életemben először......virslit ehettem!
Hát nem érdekes? A mai napig is élesen emlékszem erre a pillanatra!
Végül pedig akiket játékra hívok:
Vera
Jutka
Ágnes
Szmarika
Erdős Éva
A szabályoktól eltérően én kissé kibővíteném a névsort, a követőimmel és olvasóimmal!
Szeretettel hívlak benneteket a játékra!
Erika:)nagyon tetszik a jatek es nagyon koszonom, de holnap elutazunk es csak kedden tudok bekapcsolodni, ha nem baj??de kedden potolom, igerem!:)
VálaszTörléspuszi,szia!
*nagyon tetszett, ahogy leirtad!:))
jó kis játék:) kár,hogy nem vagyok naplóiros...
VálaszTörlésÁgnes nem baj ha később kapcsolódsz a játékba!
VálaszTörlésJó utat és kellemes pihenést kívánok Nektek! Erika
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Erika, a harkányi virsli evésről jutott eszembe, hogy nekem is élénken él az emlékezetemben, amikor éjszakai fürdésre mentünk a szüleimmel és mindig virslit kaptam vacsira. Ki nem hagytam volna:):)
VálaszTörlésÉva! Gyere és játssz velünk! Szeretettel hívlak! Erika
VálaszTörlésÉn ideírom, mert muszáj:))) Szóval, csodás erdei vargányapörkölt, ahogyan falusi nagymamám készítette, és császármorzsa baracklek-
VálaszTörlésvárral, ahogyan a városi nagyi alkotta:))
Jó volt olvasni a visszaemlékezésed és ég recepted is van amit megosztasz velünk a barátfülét mi is imádtuk.
VálaszTörlésKovtama azok a virslik.... volt bennük valami.....
VálaszTörlésKöszönöm, hogy meglátogattál, hogy követőm lettél! Gyere máskor is!
Csillagos köszönöm, hogy megosztottad velünk a nagyik által készített kedvenceidet!
Aranka csak úgy kikívánkozott belőlem! Azt hiszem ezzel mindannyian így vagyunk. Nagymama és a finom ételei.....
Köszönöm! Nem volt könnyű, de megtettem:-)) Sajnos a teljesség igénye nélkül...:-((( Hosszan sorolhatnám még...
VálaszTörlésMarika ezzel mindannyian így vagyunk! Olvastam a beszámolódat, nagyon tetszik! Nem is volt Neked ez olyan nehéz!
VálaszTörlésHamarosan jelentkezem a játékkal, köszönöm, hogy kíváncsi vagy rám is!
VálaszTörlésPuszi!
Éva tudom, hogy nagy munkában vagytok, majd ha rendben lesztek és van egy kis időd...... addig is kitartás....
VálaszTörlésKöszönöm hogy gondoltál rám, játékra hívtál...
VálaszTörlésÉn most ezt a játékot kihagynám.nem azért mert nehéz, . Nem tudom , nem emlékszem hogy volt -e kedvenc kajám, alig jutott az asztalra..., jobban fel tudnám sorolni a nem szeretem ételeket., ebből kifolyolag sokat voltam éhes, mert amit nem szeretem nem ettem meg, más meg nem volt...
Vera semmi gond! És sajnálom ha kellemetlen emlékeket ébresztettem benned!
VálaszTörlésErika! ne sajnáld, és a rossz emlékek is emlékek... Viszont most azt eszem amit szeretek.
VálaszTörlésTudod írhatam volna mást is de az nem én lennék.... Ja,.. és a tököt szeretem, és finom volt... Köszönöm.... persze a rántott hús visz mindent nálam...