Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. június 20., hétfő

Itt az uborkaszezon....

....ha valaki esetleg félreértené,  nem kifejezetten  az   "eseménytelen időszakra" gondolok.
Igaz nemezelésre, varrásra, kézimunkázásra egyáltalán nincs időm, de a konyhakertben rengeteg a teendő.

Most terem az uborka......






Folyamatosan szedni kell...




A  nagyobbakból kovászos uborka készült...





Hozzávalók:
uborka
egy csokor kapor
egy szelet kenyér
víz


A kimosott üvegek aljára kaprot teszek, majd a megmosott, bevágott uborkákkal telerakom az üveget. Tetejére egy szelet kenyér kerül.. Egy edényben vizet forralok, minden liter léhez egy evőkanál sót teszek. Ha felforrt, lehűtöm és teletöltöm vele az üveget. Kistányért teszek a tetejére, és máris mehet a napra. Néhány napig érlelem.  Nagy hőségben két nap alatt is elkészülhet, de ha rossz az idő akkor tovább kell érlelni. 
Zsíros kenyérrel isteni finom csemege!

De már érik a piros ribiszke is......

 

  a fehér....



 a málna....


melyről ma szedtem le az első tállal....


 Egy kis málna történet a presztizs magazinból:

A legenda szerint a málna az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje volt. A mítosz elmeséli, hogy a málna eredetileg fehér volt, de Ida, az erdei nimfa gyümölcsszedés közben felsértette az ujját, és a vére festette pirosra a bogyókat. Mi igaz, mi nem, tény, hogy a középkorban már ismerték, és a kolostorkertekben rendszeresen termesztették. Említi a népi irodalom himpérként is, melyet a német Himbeere szóból eredeztetnek, ami Boldogasszony csipkéjét jelent.
A népi gyógyászatban azt mondják, hogy egy marék málna elfogyasztása felér egy vitaminbombával. Ez így igaz, mert magas C vitamin-tartalma mellett van benne A-, B1- és B2 vitamin, az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kalcium, kálium, magnézium, cink, foszfor és vastartalma.
Fogyasztása karban tartja a vércukorszintet, a vérnyomást, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét, serkenti a vér körforgását, szabályozza a szívműködést, segít menstruációs zavarok, fájdalmak esetén. A gyümölcs levét meghűléses, lázas betegek hatékonyan alkalmazhatják izzasztó hatása miatt. Megköti a gyomorsavat, magja elősegíti az emésztést, gyógyítja a fogínyt. Kimerültség, depresszió esetén is alkalmazható. Finnországban hagyomány, hogy a menyasszony egy kis kosarat visz magával, amelybe a rokonok három szem aszalt málnát tesznek. Szerintük a gyümölcs gyöngéddé teszi az ifjú férjet, az asszonyt meg felkészíti az anyaságra. A málna magas cinktartalma növeli a szerelmi vágyat, hiszen a cink irányítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron működését.
Nemcsak a gyümölcs gyógyhatású, hanem a málna levele is. Teája ér- és pórusösszehúzó, valamint antibakteriális hatású. Kiváló cukorbetegségre, húgyúti problémákra, vese- és hólyagbántalmakra. Teáját használják izzasztásra meghűléses betegségeknél, lázcsillapításra. Összehúzó hatása miatt alkalmas a szájnyálkahártya és a torok gyulladásánál galgalizálásra. Kismamáknak vigyázni kell a tea fogyasztásával, mivel ellazítja a kismedence izmait, ezért csak a szülés előtt ajánlott.
A gyümölcsöt nyersen érdemes enni, de a belőle készült szörp és lekvár is gyógyhatással bír. Minden jó tulajdonsága mellett az arra hajlamos egyéneknél a allergiát válthat ki!

15 megjegyzés:

  1. Én is folyamatosan kovászolok uborkát. A málnával mit csinálsz?

    VálaszTörlés
  2. Beáta a gyerekeim a szörpre szavaztak! Készül majd gyümölcs kocka is, málnahab....meg mindenféle finomság.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ennivalo mind Erika:)
    A kedvencem a ribizli, es tavaly ultettem is vegre, akkor talaltam.Sajnos alig van valami termes es az sem akar fejlodni, pedig eloszor megorultem.
    Malna viszont sok lesz nekem is.Imadom azt is.

    Erdekes volt a cikk, koszonom!

    puszi, szia!

    VálaszTörlés
  4. Nálam még csak most virágzik az uborka, viszont a ribizlit már pénteken befőztem lekvárnak. Szép a termésed!

    VálaszTörlés
  5. Szép a kerted! Ribizli és málna nálunk is van, nagyon szeretjük mindkettőt.

    VálaszTörlés
  6. Erika! Szép a kerted, tudom nem magától lesz szép, kárpótol hogy guszta benne minden. nem tudom örülnöm kell, vagy bánkódnom, mert az én családom, se a kovászolt uborkát, sem befőtett nem szeretik. Én mindenevő vagyok ilyen szempontból de magamnak meg nem bibelödők vele, mert 1-2 üvegnél is van munka bőven, nincs arányba az üvegek mennyiségével.

    VálaszTörlés
  7. Nálad minden nagyon szép!
    Gondolom jó sokat dolgozol a kerttel, a befőzéssel és a háztartással.

    VálaszTörlés
  8. Kerlek nezz be hozzam, van nalam valami a szamodra!

    VálaszTörlés
  9. Zafon köszönöm szépen! Finom lett a lekvár?

    Amanda igyekszem, de időnként azért összecsapnak a fejem fölött a hullámok! Főleg így a befőzés idején. De gondolom Te is így bagy ezzel.

    Vera nálunk sem szeretnek mindent, igyekszem olyat készíteni amit mindenki szívesen fogyaszt.

    Jutka tényleg van vele munka, de nekem ez nem fáradság.

    Szép napot Nektek!

    VálaszTörlés
  10. Ágnes köszönöm Neked! Nagyon kedves vagy, hogy rám is gondoltál!

    VálaszTörlés
  11. Végre a technika helyreáll, kicsit tudok nézelődni is ...de
    Igazad van, a kert ilyenkor inkább lefoglalja az embert... a kicsi is, ezt tapasztalatból tudom, a nagy meg főleg.
    Sokáig gyötörtem én is a családot mindenféle befőttel, savanyúsággal...mára maradt egy szűk, de biztos repertoár..csemegeuborka rengeteg üveggel nagymamám receptje szerint, sárgabarack-, és szilvalekvár na meg a paradicsomlé.
    Nagyon szép a kerted, bármilyen meglepő, a kapor mérete (az ugye?)számomra meglepő...Régebben ki se lehetett irtani, mostanában meg alig tudjuk az uborkához valót összehozni.

    VálaszTörlés
  12. ui:-)))...nem az uborkás üveg melletti kaprot kérdőjeleztem meg..:-)))

    VálaszTörlés
  13. Marika nem is úgy értettem! A kapor valóban ekkora! Talán a sok eső....? Köszönöm az elismerő szavakat. Szép hétvégét Nektek!

    VálaszTörlés
  14. Életem második kovászos uborkája készült. Az első még tavaly, csapnivaló volt. Most a te recepteddel készítettem, állítólag vetekszik a nagymamáéval. Alig maradt valami az üvegből - így aztán a férfi elismerését tolmácsolnám, én meg köszönöm a receptet - ennél maradunk.

    VálaszTörlés
  15. Örülök, hogy segíthettem! A többi már a Te érdemed! Büszke lehetsz magadra! Gratulálok!

    VálaszTörlés