Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. október 24., hétfő

Családi időutazás a középkorban

Párom születésnapi ajándéka egy egész napos belépőjegy volt a bikali reneszánsz Élménybirtokra, ahol életre kelt a középkor.


 A bejáratnál Mátyás király Fekete seregegének daliás katonái vigyázták a birtokot.


Csodálkozva tekintettünk körbe........gyönyörű környezet............ahol több generációnak van lehetősége tartalmasan szórakozni, játékosan tanulni, elővarázsolva a régi korok értékeit.......megismerkedhetünk a reneszánsz kori emberek mindennapjaival, szokásaival, mesterségeivel, a korhű ruhákkal............. hirtelen azt sem tudtuk merre induljunk! Mígnem eszünkbe jutott, hogy bizony az itteni fizetőeszköz a fabatka........Irány a gagyizda......... beszereztünk belőle néhányat!


Én már itt az elején sejtettem...........nekünk ez a pár óra kevés lesz!
Az óvároson keresztül igyekeztünk a középkori faluba........Igen ám! De olyan ínycsiklandozó illatok terjengtek a levegőben, hogy meg kellett keresnünk honnan is ered! Hoppá! Egy pékség! ........ide be kellett térnünk!




Láthattuk ahogy dagasztják, majd feldolgozzák  a tésztát............és a végeredmény fenséges!

A városkapun túl a gyönyörű tó a kacsákkal........... és a reneszánsz falu csodás látványa......


 


 Már alig vártam, hogy a malomhoz érjünk.......bent a kemence melegénél ismerkedhettünk a gyógy-és fűszernövényekkel, tanulhattunk nemezelni.








Reneszánsz zenét játszó (tekerő), középkori ruhába öltözött művész hívta fel a figyelmet, hogy kezdődik a  madaras előadás .......igyekeznünk kellett......a nemezelés maradt délutánra.


Az előadás alatt testközelből ismerkedhettünk a ragadozó madarakkal.......bizony-bizony előfordult, hogy
a fülünket is súrolta a sólyom. Láthattuk milyen ügyesek,precízek, milyen fegyelmezett a kapcsolatuk az emberrel. 
Igen kedvelt időtöltés volt a solymászat a középkori uralkodók, így Mátyás király udvarában is.  Az előadás után még egy kicsit mesélt nekünk a solymász a madarak tartásáról, tanításáról......hogy milyen időigényes elfoglaltság, főleg ha több madár is van! Házas emberek esetében "válóok" is lehet!
William Schakespeare-t idézve:
"Egy sólyom, egy házasság, két sólyom, nincs házasság."



Sólyomsapkák, melyek a ragadozó madarak fő érzékszervét takarják el..... csökkentve ezzel a stresszhatást.Például ha a solymász repíteni indul.......útközben sokféle stresszhatás érheti a madarat.......ami befolyásolhatja annak viselkedését...............ennek kivédésére kiválóan alkalmas a sapka.


Talán a holnap solymásza Míra személyében?

Eredetileg egy beszámolót terveztem....de látom..........ez nem fog menni..........sok-sok látnivaló, élmény vár még megírásra........megmutatásra.

Jövök még......


16 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jó hely lehet! Köszi a csalogatást!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes helyen kirándultatok megint! Nem is tudtam róla, hogy létezik ilyen is...Köszi, hogy meosztottad velünk :o)!
    A legutolsó kép, Mírával és a sólyommal: ♥♥♥!

    VálaszTörlés
  3. Szép ajándék és a beszámoló róla, természetesen a képek is, várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  4. Húha, merre van ez a Bikal??? Ide el kell menni családostul nekem is. Nagyon tetszik! Köszönöm, hogy megosztottad az élményeidet!

    VálaszTörlés
  5. Megint mese szép helyen voltatok!Majd mesélsz még... Itt aztán fel lehet töltödni...

    VálaszTörlés
  6. Az a sólyom... Köszi a képeket!

    VálaszTörlés
  7. Nagy érdeklődéssel olvastam beszámolódat kirándulásotokról.A mondatodból nem egészen derült ki, ki-kinek ajándékozta ezt az élményt, minden esetre jó ötlet és Isten éltesse a születésnapost!
    Miután Veled együtt a képekből átéltem a középkori hangulatot, azonnal megnéztem a honlapjukat és kedvet kaptam, (sajnos már csak jövőre)elmenni Bikalra. Kisunokád nagyon aranyos!

    VálaszTörlés
  8. Ide már régen készülünk! Nagyon klassz programotok volt. :)

    VálaszTörlés
  9. Nekünk is nagy élmény volt,mikor ott jártunk.Jó volt felidézni a nyári eseményeket!Örülünk, hogy nektek is, és a Mírának is tetszett minden!Kíváncsian várom a többi fotót és persze a beszámolót!

    VálaszTörlés
  10. Bejus nehéz fotókban visszaadni azt az élményt......feltétlen meg kell néznetek!

    Timi köszönöm szépen! Bikal Baranya megyében, tőlünk talán ötven km. Az ajándékozóknak köszönhetően csodálatos élményben volt részünk......ami még külön öröm, hogy Míra is részese lehetett! Köszönjük az utolsó képről kialakított kedves figyelmességet!

    Rózsa köszönöm.......nehéz így blogban leírni mindent.......sok oldal betelne vele.....most is eszembe jutott valami....ami kimaradt. Hamarosan folytatom.

    Ildikó ne hagyjátok ki! A nyári nyitva tartás kedvezőbb ......úgy tudom júliustól szombaton és vasárnap is látogatható....ezt csak azért írom, mert lehet, hogy nektek is kevés lenne egy nap.

    Vera mesélek még.....majd személyesen .....ma már nincs lázam.......talán találkozhatunk is....

    Heni azt a sólymot élőben látni......fotón nehéz volt a pillanatot megfogni, hiszen folyamatosan mozgásban volt.

    Bori szándékosan nem írtam ki, illetve kik az ajándékozók....gondoltam a végére hagyom.....mindenesetre kedves gesztus volt a részükről. Ha jövőre ellátogattok Bikalra.....bennünket se hagyjatok ki! Egy jó kis Mecsek túrával "megvendégelünk" Köszönöm a kedvességed!

    Petra! Remélem a kíváncsiságodat felkeltettem....csodaszép hely.....jó kis programokkal, eseményekkel. Érdemes érdeklődni náluk!

    Anita köszönjük Nektek ezt a csodaszép ajándékot.....mindhárman jól éreztük magunkat.....még a János is megtalálta a számára legizgalmasabb programokat.....hát az a labirintus játék......én nem biztos, hogy végig jártam volna! Csak azt sajnálom, hogy a fényképezőgép idő előtt lemerült......de a madaras bemutató alatt folyamatosan be volt kapcsolva.......

    VálaszTörlés
  11. Hogy ez egy nagyszerű hely, újabb megerősítést adtál, borzasztóan sajnálom, hogy annyira távol van tőlünk... Szerintem nincs is másik ilyen az országban.

    Most meg, különösen megérintett, mert én is épp a középkorban "utazom",igaz főleg Angliában.:-)) Soros "estimesém" A katedrális...köszönöm az "átérzéshez" való hozzásegítést:-))
    Remélem az egészséged jól szolgál....!!!!!

    VálaszTörlés
  12. Marika ez az egyetlen hely az országban......a katedrálist én is néztem....sőt valamikor régen még olvastam is...lehet, hogy előveszem újból. Köszönöm már jobban vagyok....ma már lázam sincs....szerencsére az a szívós fajta vagyok....így hamar átvészelek mindent, tudod amióta az iskolában dolgozom minden "nyavalyát" sikerül összeszednem.

    VálaszTörlés
  13. tesómék voltak itt nyár végén vmikor és nagyon tetszett nekik is. Szuper a beszámoló és a képek is...várom a folytatást!!!

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Fróni nagyon kedves vagy! Holnap este hozom a többit....illetve ami belefér. Olyan frissek az élmények, annyi minden kavarog a fejemben....és annyi mindent szeretnék elmesélni.......

    VálaszTörlés
  15. Hát ez nagyon élménydús kirándulás lehetett! De nem tartom jónak elveszni a múltban, Mirából sem lesz solymász, a mai létforma más alkalmazkodást kíván.Az jut eszembe, mikor Egyiptomban elmentünk a sivatagba ott élő emberekkel,sivatagi létformával azonosulni. Biztosra tudtam, ha a túristák elmennek előkerül a mobil stb.Nem szabad evvel azonosulni. A turizmus miatt ölti fel ezeket a maszkokat. Amíg ott Vagytok merüljetek el benne, mert fontos a múlt ismerete saját magunk jelenképe miatt, hogy tudjuk most milyen jó dolgunk van és ennyi.Szerintem. Evvel persze nem kell egyetérteni.

    VálaszTörlés
  16. Beáta mi ezt nem is gondoltuk komolyan.......a Míráról egyenlőre csak annyi, hogy szereti az állatokat........Időutazás volt.....és mi örültünk, hogy átélhettük, hogy részesei lehettünk.

    VálaszTörlés