Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. október 27., csütörtök

A reneszánsz falu

A madaras bemutató után külön váltak útjaink. A Párom kedvet kapott a labirintus játékhoz. A tarot nagy árkánum lapjait rejtették el a birtok területén. A tarot kártya a középkori ember életében tiltott gyümölcs volt általában jósok, mágusok forgatták előszeretettel..........kutatva a jövőt..


A birtok egész területén 21 lapot rejtettek el.....ezeket kellet megkeresni, és a kártyalapon lévő számokat a játéklapra felírni. Mivel a Párom nagyon szereti az efféle elfoglaltságokat, mi nyugodtan indultunk felfedezni a falu kézműves műhelyeit.
A malomról már az előzőekben írtam...........mégis ide tértünk vissza először. Mírának megtetszettek a nemezelt békák.......


Így készített egyet. Az alapja egy dió , arra először egy réteg sárga gyapjút rakott fel....egy kicsit vizezte......szappanozta.......majd a következő réteg pirosat ugyanígy.......és a legvégén zöld gyapjúval folytatta. Mikor már kellően összenemezelődött, ollóval kivágtuk a száját. A szeme fekete, fehér, zöld gyapjú váltakozásával egy golyó.....amit a végén kettévágtunk.
Íme a végeredmény:


A középkori kovácsműhely hihetetlen élményt nyújtott!


A fújtató kézi mozgatással izzította a parazsat.....az üllő és a kalapács ritmusos csengése zene volt a füleinknek. Bent az épületben pedig az elkészült munkákat csodálhattuk....


Egészen felhevülve érkeztünk a fazekas műhelybe, ahol Míra azonnal leült agyagozni.
 

Amikor az agyag golyó.......amit a tenyerükben forgattak........ felpuhult annyira.....  tál formává alakították.
Közben a néni elmondta, hogy a középkorban még nem nagyon használtak lábbal hajtható korongot....inkább kézi mozgatással forgatták.  Az agyag megformálásánál segített a gyerekeknek.....hiszen egy ember ehhez a koronghoz kevés... ......hacsak nincs négy keze!
Mindegyik gyermek tálkájára annyi csíkot húzott ahány évesek voltak....a tál aljára még a nevüket is ráírta.
Nagyon kedves volt.....köszönjük szépen!


Gyönyörű portékákat lehetett vásárolni........
 

Még a kosárfonó műhely vissza volt.....így igyekeznünk kellett.....igaz itt csak megtekinthettük a kosár készítését, valamint a szebbnél szebb csuhé munkákat. Sajnos arra nem volt lehetőség, hogy mi is kipróbáljuk...........de ne legyünk telhetetlenek.....igaz?Szerintem már megint nagyon sokat hoztam! Remélem azért lesz türelmetek végigolvasni.
Ha nem unjátok.....még jövök.

10 megjegyzés:

 1. Nagyon szép dolgokat láttatok. Nagyon aranyos az a béka amit csinált a kislányod ! Érdekesek az ilyen kiállitások különösen ha még kilepet próbálni is!

  VálaszTörlés
 2. Nem unom,jól esik látni ahogy szemet nyitsz minden kézi készítésű dologra!

  VálaszTörlés
 3. Jó volt nézegetni a képeket, aranyos a nemezelt béka. Az égetett kerámiák is szépek és érdekesek. Merre jártatok az unokákkal?

  VálaszTörlés
 4. Míra nagyon komolyan fazekaskodik:) képeket újra és újra megnézem nagyon tetszik.

  VálaszTörlés
 5. Ez az, amit nem lehet megunni...:-))
  Nagyon szépek a képek, a kisleányzó teljes elmélyüléssel dolgozik:-)) nem esett messze az alma:-))
  A csuhé is egy nagyszerű dolog...jó pár éve készítettem, csak úgy "fejből", minden előtanulmány :-)) nélkül, mert hirtelen kellett, egy babát,illetve egy kendős nőt...elsőre remek darab volt:-))csak szemléltető eszköznek kellett az iskolába, de sose került vissza hozzánk, én meg sose csináltam másikat...most jutott az eszembe...persze mindig akkor, amikor nincs idő rá...( elvileg pedig arra van,amire az ember szánja:-))...és van csuhém is...

  VálaszTörlés
 6. Ezt nem lehet megunni, szép képeket és élményeket hoztál, ráadásul számomra új, nem tudtam e hely létezéséről, köszönöm Nagymamis ezt a szép és tartalmas utazást.

  VálaszTörlés
 7. Jó olvasni.a beszámolódat.. Mindig érdekelt a fazekasság de még hogy közelről lássam sem volt nemhogy korongozhassam.. De jó volt Mirának is.. A béka készítés is jó lehetett...Kosár fonás is érdekel... Tényleg jó a beszámoló , mennyi minden eszünkbe jut ennek kapcsán...Várom a többit is...

  VálaszTörlés
 8. Hát ez csudajó lehetett! Már az előző beszámoló is tetszett!:) Kedvemre való:)

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm a kedves hozzászólásokat! Aranyosak vagytok mint mindig!

  VálaszTörlés
 10. Izgi...várom a folytatást! :)

  VálaszTörlés