Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. augusztus 27., szombat

Kerékpárral a Mecseken át......

Hőség ide, hőség oda.........nekünk menni kellett!
Tavaly ősszel elkészült a Pécset, Orfűt és Abaligetet összekötő kerékpárút. Mi még nem próbáltuk ki...................
Itt az ideje, hogy belevágjunk - mondta a párom. Nagyon lelkes lettem én is. Akkor még nem tudtam mire is vállalkozunk!
Sikerült az egyik legmelegebb napot kiválasztani......Nem baj, majd az erdőben árnyék lesz, egyébként is nekünk ez nem megterhelő!
Kis ideig a falunkat Péccsel összekötő kerékpárúton haladtunk, majd földúton folytattuk. Itt mértük fel először, hogy fel kel jutnunk az előttünk elterülő hegy tetejére.



Nyolc kilométerrel a hátunk mögött...........  a kerékpárút elején.


Aztán egy kis kitérő...........természetesen sikerült eltévednünk egy balos kanyar jelzésénél.........meredek is.......kövek, kavicsok, gödrök,  és.......... kánikula.

A kerékpárút sem veszett el, szerencsénkre megtaláltuk!
Végig az út mellett szebbnél szebb virágok, növények....



 A tábla szerint tíz százalékos emelkedő! Hol a nemlétező kalapom? - kérdezte a párom. Mert én most azonnal megeszem....ha ez csak tíz százalék!
Bizony voltak olyan szakaszok ahol tolnunk kellet a kerékpárokat, de a visszafordulás lehetősége szóba sem jöhetett! Végig csináljuk!




A gyönyörűen kialakított erdei pihenő látványa..........mit mondjak nagy megkönnyebbülés.........hiszen mostantól csak gurulunk......gurulunk..........  hurrá!!!!!!!!
Azért egy kicsit megpihentünk itt Remete-réten............aztán csak száguldoztunk lefelé......... a légáramlat az arcomra csorgó izzadság cseppeket egy szempillantás alatt lesöpörte. 


  Pár perc és a malomnál vagyunk......



Jókor érkeztünk....... gyerekprogramok,  kézműves bemutató,  az ország kenyerének lisztjéből sütött kenyér szentelése, szétosztása.



Kóstolhattunk kecskesajtot, vásárolhattunk házi készítésű lekvárokat és mézet......




Kíváncsiak lettünk a szárazmalomra , mely eredetileg Mekényesről került Orfűre, ahol felépítették a malom eredeti mását és itt helyezték el a felújított berendezéseket. Az egyik szobában a Kővágószőlősön feltárt, őskori dörzsköveket láthattuk, a másik szobában a kézi hajtású malomköveket. A kövek közepét töltötték meg gabonával, majd a köveket forgatva őrölték , mely a kő oldalán lévő nyíláson folyt ki. Ezt még szitálták, majd a rosta tetején maradó anyagot tovább őrölték.



A mekényesi malom működése idején növényi olajakat is préseltek. A darálón megőrölték a magot , ezt vízzel összekeverték, majd masszává főzték és pörkölték. Ezzel a folyamattal szétroncsolták a növényi rostokat, így könnyebben lehetett a préselés folyamán kisajtolni az olajat. Kihűtés után vászonba csomagolták és a présgerenda oldalába elhelyezett acélgyűrűbe tették. A szorítókerék forgatásával a gerendákat összezárták, a középen lévő tuskó az acélgyűrűbe szorulva nyomta ki az olajat, ami az alatta lévő edénybe csurgott.
Abban az időben  leginkább lámpa világításhoz használták az így nyert olajat.


Malomtúránk igazi látványossága a járgánykerék.




A járgánykereket lovakkal húzatták.  Befogáskor a lovakat a nyitott kapuhoz vezették, majd a keringő lebillentése után a küllők közé állították őket. A malom meghajtására rendszerint két lovat fogtak be.   Húzatáskor a lovaknak egyenletes tempóban kellett járniuk, mert ekkor a szárazmalom jó lisztet őrölt. Amikor a gazda elhozta a gabonáját, lehetősége volt a saját lovaival hajtani a járgánykereket. Ilyenkor a molnár kedvezményt is adott a gazdának.

Ez a hatalmas járgánykerék közel kétszáz éves. Kicsit elgondolkodtam.........ha visszaröpítenének bennünket a múltba.................mit is kezdenénk? Ami az akkori embereknek természetes volt............az nekünk már csak történelem!


A vízimalom működését és a további utunkat  egy következő bejegyzésben folytatom. Remélem nem lesz túl sok Nektek!


8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű helyeken jártatok! Gratulálok a kitartásodhoz...és természetesen várom a folytatást...
    Jó ez így, mert mindenhová nem juthat el az ember, de másokon, most épp Rajtad keresztül kicsit "ellátunk" tőlünk jó messzire is:-))

    VálaszTörlés
  2. Erika:) koszi a szep, osszefuggo, tartalmas beszamolot es fotokat!Nagyon elvezetes volt olvasni, mintha ott lenne az ember:)

    puszi, szia:)

    VálaszTörlés
  3. Hősök vagytok! Ekkora hőségben engem nem lehetett volna ilyen túrára rábeszélni. :)))

    VálaszTörlés
  4. Milyen gyönyörű helyszíneken kerékpároztatok!
    Nekem duplán különleges hiszen az Alföldön élek, ritkán járok hasonló dombos, hegyes vidékeken akkor sem bicajjal.
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a különleges élményt.

    VálaszTörlés
  5. Szép napotok volt, szép helyeken.

    VálaszTörlés
  6. Erika!
    Nagyon jó volt olvasni.., szép helyeken jártatok... Bátor csaj vagy, hogy ilyen hosszú, emelkedős távolságot megtetettek... és a vissza út is ügye...lehet hogy hosszabb távnak tünt.
    köszi a beszámolót, bár én már szóban egyszer meg hallgattam, de jó volt látni és hallani.
    Köszi....

    VálaszTörlés
  7. Kedves Erika, gratulálok nektek!! Ez az út nem akármi, de megéri. Ha jól esik, nyugodtan toljuk azt a kerékpárt, lényeg, h jól emlékezzünk vissza a túrára! Köszi a malmos képeket, mi csak elszáguldozunk mellette mindig :)
    Párszor megtettük már ezt a bringautat, nagyon szeretem és örülök h nektek is tetszett (tudod, mert sokan lehúzták... szokás szerint).
    Szuperek vagytok:)

    VálaszTörlés
  8. Marika örülök, hogy felkeltettem a kíváncsiságodat, nagyon szép környék. Hamarosan lesz folytatása.....sőt azóta egy gyalogtúrán is túl vagyunk!

    Ágnes köszönöm szépen.....örülök, hogy tetszett!

    Petra nagyon édes vagy! Nem olyan nagy dolog, szeretünk kerékpározni, kirándulni......minden percet megragadunk. Szerencsésen alakult a hétvége....kivételesen teljesen szabadok voltunk!

    Aranka tényleg szép napunk volt! Orfűn már sokszor jártam, de eddig nem ilyen szemmel néztem.

    Vera kár, hogy nem tudsz kerékpározni......jöhetnél velünk.....jó lenne nem?

    Kedves "m" köszönjük! Valóban kell egy kis akarat és kitartás, hogy végigcsináljuk, de megéri! Klassz kis kerékpárút.....és remélem egyre több lesz majd a környékünkön!

    Szép hetet kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés