Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2013. október 27., vasárnap

Gyógynövény szirupok


Munkahelyemet egy szép nagy park és rét öleli körbe........a réten csodaszép lándzsás útifű levelek magasodtak ki a zöld fűből, szinte kínálták magukat. Jó néhány nap eltelt míg elhatározásra jutottam........ s mivel az őszi időszak kellemetlen velejárója a megfázás, a torokfájás és a köhögés........megszületett az ötlet......szirupot fogok készíteni. Tudom, hogy az  útifű segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, mert erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatása van. 
A receptet a http://antalvali.com/landzsas_utifuszirup_keszitese_hazilag oldalon találtam, itt olvashattok bővebben a lándzsás útifű gyógyhatásairól.
Lándzsás útifű szirup
Egy összmarék friss útifüvet és egy-két szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje. hagyom kihűlni, majd turmixolom. Lassú tűzön visszamelegítem, teszek bele kb 25 dkg mézet....összekeverem, s addig főzöm (de nem forralom) míg sűrű massza lesz belőle.
Üvegbe töltés előtt a botmixerrel újból átforgatom, majd leszűröm.
Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adható.

Gyógynövény szirupom a kertemből szedett zsályából és rozmaringból készült.A sűrű folyadék bevonja a nyálkahártyát, és így hosszabb ideig érvényesül a növények jótékony hatása.
10 grammnyi zsályát és rozmaringot leforráztam 2,5 dl vízzel, majd lefedve hagytam kihűlni. Ezután leszűrtem és ismét felmelegítettem és állandó keverés mellett feloldottam benne 25 dkg mézet. lassú tűzön csak addig melegítettem, míg sűrűsödni  nem kezdett. Melegen üvegekbe töltöttem és jól lezártam.
Hogy meddig tartható el?  Nem tudom.......mert a családom "sürgős" segítségre szorult......nálam semmi sem maradt.
Szerintük használt.....s ennek nagyon örülök!

12 megjegyzés:

  1. Nálad Erika mindig újat, hasznosat tanulok méghozzá nagyon szép, ízléses kivitelezésben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Rózsa....igazán kedves vagy! Én is szívesen időzök nálad.......szeretem a történeteidet, a szép fotóidat, s a csodás beszámolóidat melyeket a családról, kirándulásokról, a szűkebb környezeted eseményeiről írsz. A videóid, a versek, és még sok minden más, melyek igen megkapóak ,szépek és értékesek. Maradj meg ilyennek.....értékes ember vagy!

      Törlés
  2. Milyen jó, hogy ennyi mindenhez értesz, így a családnak mindig tudsz segíteni! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Timi.....én mindig úgy gondolom, hogy kevés amit tudok....de folyamatosan tanulok, s talán az sem szégyen, hogy így nagymama korban fordultam vissza a természethez. De azért nagy felelősség ám.......mindig utána nézek.....adható e kisbabának.....milyen mellékhatásai lehetnek....nem e allergiás rá valamelyik családtagom.....sok-sok gondolat, kérdés merül fel bennem, s amíg nem vagyok biztos, nem találom meg a választ addig nem ajánlom még a családomnak sem.

      Törlés
  3. Nagyon gusztusos és hasznos amit csinálsz. Szerintem hűvös helyen tárolva sem lehet pár havi mennyiségnél többet csinálni, mert viz bázisú. Ám lehet addigra el is fogy mire megromlana.

    (Olvastam a krémre adott válaszod, csak emailt nem tudok írni neked, mert nem nyitja meg a gépem:-( Ha megtennéd, hogy egy rövid üzenetet hagysz a blogomon felvenném veled a kapcsolatot.
    Előre is nagyok szépen köszönöm:Kata)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata én is úgy gondolom, hogy két három hónapnál tovább nem tartható, de így az őszi, téli időszakban sajnos könnyen meg lehet fázni......tehát hamar el is fogy.
      Írtam a blogodra.....remélem el tudsz érni.

      Törlés
  4. Köszönöm a leírást, ideje lesz kipróbálni ezt a technikát :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Wattacukor rég nem hallottam felőled....örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. Próbáld ki bátran......megéri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasok folyamatosan, de ritkán szólalok meg. :) Köszönöm a bíztatást. :)

      Törlés
    2. Igen vannak olyan időszakok amikor jól esik csendben maradni..........csak olvasgatni, töltekezni.

      Törlés
  6. Nagyon jó ötlet! Mi is vettük eddig a szirupot. Idén jól működik a fenyőrügy-cukor, eddig az helyettesítette a hustensaftot, de még lenne idő főzni egyet a te recepted szerint is :)
    Az utifű egészen decemberig szedhető, az bizonyos, mert kb addig tudok kiszaladni érte a kertbe, teába is alkalmas köptető hatású, aztán februárban jelenik meg újra.
    ÉS amit sokan nem tudnak: igazi baleseti fű, csípésekre kell azonnal rátenni, szétrágva, nyálasan és kézzel, zsepivel rászorítani pár percig. Fejre darázscsípésnél enni kell, sokáig a toroknál időztetve a pépet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dorka próbáld ki bátran, megéri! Köszönöm az infókat........a fenyőrügy szirupot még nem próbáltam, de jövőre egészen biztos, hogy elkészítem. Nálunk a suliban sokszor jönnek hozzám a gyerekek, hogy megcsípte őket a darázs......úgyhogy nagyon jó ötletet adtál. Ott van az épület közelében az útifű.....csak le kell szedni és máris használható! Köszönöm!

      Törlés