Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2012. október 2., kedd

Késő őszi ajándék.....a birs

Kertünkben az öreg birsfa idén is megajándékozott bennünket gyönyörű sárga és illatos gyümölcseivel. Tudom nem örvend népszerűségnek ez a gyümölcs........én mégis nagyon szeretem......talán azért mert a   nagymamámat juttatja eszembe. A tiszta szobát....... a szekrény tetején sorakozó birsalmákat.......az átható, erős illatot, melyet a gyümölcsök árasztottak. Annyira, de annyira finom, otthonos, semmivel nem helyettesíthető illat, mely a ruhák közé is befészkelte magát. Téli estéken  Omával és Opával a sparhelt mellett ücsörögtünk, vidám történeteket meséltek a fiatalságukról, kicsit szomorúbbakat a kitelepítésekről........svábul beszéltek........áhítattal hallgattam őket.........közben a sütőben sült a birsalma, a sparhelt tetején a gesztenye......milyen jó volt! Már régen elmentek.......de a nagymama belinerje velem maradt........a birsalma illatú beliner!
Szóval.....a birsalmák......én is feldolgozom a gyümölcsöket........természetesen jut a szekrény tetejére is!

A birs lekvár


Alapos mosás után a gyümölcsöt éles késsel felvágom, felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi, majd puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem. Egy kiló masszához teszek 30 dkg cukrot, kevés citromot......felforralom.....forrón üvegekbe rejtem......kupakkal lezárom........fejtetőre állítva pihentetem öt percet és irány a száraz dunszt.

Birsalma sajt


Pürésítésig ugyanúgy járok el mint a lekvárnál. Amiben én eltértem a szokványos receptektől az a cukor. Fele annyi mennyiséggel készítettem.........majd háromszor öt percre mikrohullámú sütőbe tettem. A legmagasabb fokozaton melegítettem, vigyázva, hogy ne fusson ki az edényből............formákba öntöttem...........most naponta többször nézem, ellenőrzöm........remélem jó lesz!

Kellemes, szép hetet kívánok mindenkinek!

14 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök hogy ezt közkinccsé tetted, imádom a birsalmát. Nekem is régi idők jutnak eszembe, hűvös szoba birsalma illata lengte be. De jó is volt. Birsalma sajtot szeretnék de lehet hogy maradok a lekvárnál és megpróbálom a Te receptedet.Köszi! Kívánok én is kellemes napokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva annyira jó volt egy kicsit nosztalgiázni! Ha lekvárt készítesz lehet még ízesíteni vaníliás cukorral, esetleg szegfűszeggel és fahéjjal.....egyéni ízlés dolga. Három adagban készítettem. Van natúr......vaníliás,.....és két üveg fahéjas-szegfűszeges. Tartósítószert nem tartalmaz.

      Törlés
  2. Erikám, köszönöm ezt a szép bejegyzést, egy pillanatra éreztem a birsalma illatot, nagymamám, anyám szerénye tetején, még láttam is. Nálunk anyámnak készíteni kellett befőttet is, apám, aki a smarnit nagyon szerette,gondolom Te érted ezt a szót, csak birsalma befőttel volt hajlandó megenni. Én az utóbbi 2 évben nem készítettem birsalma sajtot, kiszáradt a fánk, egyébként én vagdalt diót is szoktam tenni bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa aranyos vagy....mint mindíg! A smarni (császármorzsa)finom lehet birs befőttel. Én kompótot is szoktam készíteni.....amihez a nagymamámtól tanult knédlitésztából készülő, gőz fölött párolt, majd sütőben megsütött gombóc "Heffeknödel" dukált.
      Vagdalt diót én is szoktam beletenni, de az idei dió még egy kicsit nyers.....inkább kihagytam.

      Törlés
  3. de jó.. én szeretem a birsalmát, de lekvárt még soha nem csináltam. mihez szoktátok enni? sütibe is jó, vagy inkább kenyérre kenve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Niki sütiben is jó....sőt húsok mellé is fogyasztható. A neten több receptet is találsz. Ma szörpöt készítek a maradékból......ha marad még akkor kompót is lesz.
      Örülök, hogy Málnusnak tetszik az ovi, hogy gyorsan beilleszkedett.

      Törlés
  4. Nagyon régen ettem már én is birsalma sajtot...pedig tényleg nagyon karakteres íze van! A lekvár is finom lehet!!!
    Olyan jó volt olvasni a visszaemlékezésedet...a mai világban már el se tudják képzelni az emberek, milyen lehetett sparhelt melett ülni és hallgatni a nagyszülők történeteit...lehet, hogy ebben a rohanó világban, már nem is mesélnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi ezen már én is gondolkodtam........régen több generáció élt együtt. A szülők dolgoztak.....a nagyszülők voltak otthon, vigyáztak a gyerekekre, a családban mindenkinek megvolt a feladata.
      Most szerencsés esetben a nagyszülők a közelben laknak és besegítenek......de sok család teljesen magára van utalva......így kevesebb idő jut a gyerekekre......pedig nagyon fontos a velük töltött idő....a beszélgetés....a mesélés......a vidáman gondtalanul eltöltött idő.

      Törlés
  5. Erika, mindig szívesen olvasom soraidat...és persze a többiek bejegyzését is...milyen érdekes, mindenkit megindított a birs illata....nekem is a gyerekkor jutott eszembe...amikor bennünket telepítettek ki és a házinéni hűvös tiszta szobájában éreztem ezt az illatot....Néha kapok pár szem birsalmát (most éppen 3 db birskörtét)és én is sajtot csinálok belőle dióval....karácsonykor szoktuk csemegézni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bori aranyos vagy! Azt azért elárulhatnád, hogy tudod karácsonyig megőrizni? Én nem tudom úgy elrejteni, hogy ne találjanak rá! Na jó....én is lágyszívű vagyok.....sajnos. Vagy nem? Nem tudom.
      Bori Te is átélted a kitelepítést? Nehéz időszak lehetett......de talpra állt mindenki!

      Törlés
  6. Hű, el is feledkeztem a szomorú napok közt a birsről. Köszönöm , hogy olvashattam róla:)

    VálaszTörlés
  7. Mire értetted a szomorú napokat.......remélem nincs baj.
    Szép, napsütéses kellemes hétvégét kívánok szeretettel!

    VálaszTörlés
  8. A birs...igen, az bizony illatos.:-)

    A szüleim nagyon szeretik, de nálunk érdekes "jelenség" a szűk családban. A férjem a mézédes sajtot megenné, néhányszor készült is, de nem volt lelkem annyi cukrot beletenni, így bizony nem lett olyan jó kemény,és hosszan elálló, mint, amit ő kapott gyerekkorában karácsonykor a nagynénjétől.
    Kompótnak, vagy főzeléknek a nagylánnyal esszük, de itt megint igen komoly (ellen)szereplő a cukor. Nem vagyok híve az édesítőszereknek, de ennél kettőnknek azért szoktam vele csalni:-))
    Lekvár...az elmúlt években abba is édesítőszert tettem, és nem üvegbe, hanem dobozolva, adagolva a fagyasztóba került. Nálunk még lepénybe is pótolja az almát, de más almás sütibe is belecsalom, akár kalácsba is. Így mindenki megeszi.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika igazad van.....a cukrot én is a felére vettem.......szerencsére nekem megkeményedett.
      A párom miatt készítem a sajtot,a gyerekek nem szeretik.

      Törlés