Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2012. április 8., vasárnap

Húsvéti szentelt sonka


"Húsvétvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. Ehhez a naphoz is munkatilalom kapcsolódott: nem sepertek, nem főztek, nem hajtották ki és nem fogták be az állatokat. Már a 10. század óta húsvéti szertartásnak számít a sonka, bárány, kalács, tojás, bor megszentelése a templomban."
Ahonnan én jöttem ezeket a szép szokásokat nem ismerték, így nagy örömmel vettem amikor az anyósom felajánlotta, hogy húsvét vasárnap reggelén a mi sonkánkat is elviszi a templomba szenteltetni. Tőle tudom , hogy a kosárkát szép hímzett, vagy horgolt terítővel kell letakarni......és rá a rózsafüzér.......ami a Katolikus Egyházban az imádság egyik közkedvelt tartozéka.
Bizony-bizony azóta más sok telet megértünk.....és az én drága anyósom ma reggel is.....mint eddig minden évben .....megjelent a kis kerékpárjával........s vitte a mi sonkánkat is a templomba.
"A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A tojás az élet, az újjászületés, a családi összetartás jelképe. A magyar néphagyomány szerint a családnak együtt kellett elfogyasztani a húsvéti tojásokat, így ha eltévednének az életben mindig hazatalálnak. A sonka a paraszti élet gazdasági és kultikus rendje szerint vált jellegzetes húsvéti étellé. Sok helyen használták mágikus célokra a szentelt ételek maradékait: a kalács morzsáját a az állatoknak adták, hogy sok tojást tojjanak, jól szaporodjanak, egészségesek maradjanak. A sonka csontját kivitték a földekre, vagy a gyümölcsfákra akasztották a jó termés reményében. Máshol pedig tűzbe vetették a maradékot, hogy a túlvilágiaknak is jusson a szentelt ételből."

Időközben a Mama is megérkezett......megyek........közösen elfogyasztjuk a szentelt sonkát, tojást, kalácsot......annak reményében, hogy még sokáig örülhetünk egymásnak.......szeretetben, békességben.........s ha eltévednénk is.......mindig hazataláljunk szeretteinkhez.

Mindenkinek szép Húsvét vasárnapot és jó étvágyat a reggelihez!

14 megjegyzés:

  1. Neked és családodnak is szép húsvétot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jutka.....népes család lévén mindkét nap mozgalmas, de szép ünnep volt!
      Kellemes, szép hetet kívánok Nektek!

      Törlés
  2. Nagyon szép poszt
    köszönöm
    Áldott békés Ünnepeket kívánunk szeretettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin én köszönöm, hogy bekukkantottál hozzám.........nagyon jól esett! Kívánom, hogy szépen, tartalmasan, vidáman teljen minden napod.......unokádban pedig legyen nagyon sok örömöd!

      Törlés
  3. Kedves Erika, úgy érzem, mintha ismernélek, és minden egyes alkalommal, ha ránézek a blogodra, megtelik a szívem szeretettel. Köszönöm neked ezeket a kedves sorokat, hogy megint egy kicsit elvarázsolódhattam. Békés boldog ünnepeket kívánok neked én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildikó annyira meghatódtam....jó volt olvasni a soraidat....a jókívánságokat köszönöm....s remélem csodásan szép ünnepetek volt! Hamarosan jelentkezem e-mailben.

      Törlés
  4. Úgy legyen Erika.
    Áldott húsvéti ünnepeket, neked és szeretteidnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa így utólag is köszönöm a kedves szavakat!
      Kívánok Nektek szép hetet.....kertészkedésre alkalmas jó időt.....s pihenésre is maradjon időtök. Hamarosan itt a május.......

      Törlés
  5. kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "MrsYarnat".......köszönöm szépen! Olvastam a blogodon, hogy milyen szép napot töltöttetek Ópusztaszeren.......egy picurkát......... de tényleg csak egy picurkát irigyeltelek ám! Nagyon szép lehetett!

      Törlés
  6. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok én is :o)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi remélem Kellemes, szép ünnepetek volt Nektek is! A szünet hamar eltelt......megkezdődött az iskola.......kívánom legyen szép a hetetek!

      Törlés
  7. Húsvétkor nem tudtam írni senkinek, ezért csak bízom benne, hogy szépen telt az ünneped! Nagggyon guszta az a tál a sonkával! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Fróni......nekem már az is jólesett, hogy gondoltál rám!

      Törlés