......amiből csak ezt a két szeletet tudtam fotózásra elmenteni. Éveken keresztül készítettem, aztán egy kissé feledésbe merült....Mivel a héten a meggy szedése és magolása volt soron, eszembe jutott a recept. Hamar kikerestem.....tovább nem is gondolkodtam....megsütöttem!
Ahogy én készítem:
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici só.
Tészta kenéséhez: 10 dkg liszt, 8 dkg zsír.
A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk, 1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléket, tejföllel meglocsoljuk és feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, almás.....és még sorolhatnám.
A meggyes töltelék:
80 dkg meggy, 6 ek cukor, 3 ek zsemlemorzsa, 3 ek darált dió, 1 kk őrölt fahéj.
Természetesen ettől mindenki eltérhet, és készítheti a saját ízlése alapján.
Kellemes, hűsölős, vidám hétvégét kívánok mindenkinek!
Szerinted a tejföl kihagyható, vagy helyettesíthető? Ha igen én is kipróbálhatnám. Biztos nagyon finom.
VálaszTörlésJól hangzik, jól néz ki, nem csodálkozok miért is csak két szeletet tudtál megmenteni fényképezésre:)
VálaszTörlésBiztos nagyon fincsi lehet:)de Én még soha nem sütöttem süteményt mert nem is tudok:)csak nézem,hogy mások miket csinálnak.
VálaszTörlésNekem is van hasonló receptem, csak én a liszt és zsír helyett 10 dkg vajjal kenem meg a kinyújtott tésztát.
VálaszTörlésNagyon fini lehet a Te recepted is, még mostanában kipróbálom:)
Patrícia a töltelékből egészen biztos kihagyható a tejföl, de a tésztából?....sajnos nem tudom, de utánanézek.
VálaszTörlésRózsa köszönöm szépen! Tényleg finom...
Éva, ha majd annyi telet megérsz mint én.....
Addig is olvasgasd.....én is csak akkor kezdtem sütögetni amikor a gyerekek megszülettek.....
Éva a Te recepted is finom lehet! Majd meséld el hogy sikerült.....emlékszem nekem elsőre nem igazán sikerült!
Kellemes, hűsölős vasárnapot kívánok Nektek!
Erika! remélem jó telt a hétvége ebbe a hőségbe!
VálaszTörlésElső pillanatba olvastam a rétesedet, de gondolkodtam hátha eszembe jut valami...
Én nem tudok rétest készíteni ,de a mamám az finomat csinált...
Aztán eszembe jutott anno még gyerekként Apunak segítettem nyújtani mert ez volt egy időbe a mániája. Kigondolta hogy kell másképp csinálni mint előző héten... Én untam, mert mással is így volt, hetekig csináltunk egy- egy valamit..
Bizonyára a rétesed finom volt, én mindig próbálok könnyen , gyorsan elkészíthető sütit..sütni..
Zárójelben megjegyzem mióta blogolok, nagyon sok mindent elkészítettem nem csak kézimunkát...
Napokba kapott uborka is így járt, A recepted alapján készítettem el, mivel még sosem csináltam...Köszönök mindent!A tök is finom volt::::!
Vera reggel korán bekerekeztünk a vásárba, de délelőtt tíz órakor már itthon is voltunk. Itt voltak a gyerekek mindannyian....tárcsalapon sütöttünk....délután ubi elrakás....lekvár főzés...ribizke szörp készítés.....soroljam még? Jutott idő egy kis pancsolásra is a medencében... összességében nagyon szép nap volt!
VálaszTörlésVan némi lemaradásom az olvasást illetően (nem voltam gépközelben, csak a blogom volt előreprogramozva:-)))...
VálaszTörlésEz a rétes nálunk is feledésbe merült mostanáig..., de most eszembe juttattad...köszönöm!
Marika! Szerencsére valamelyikünknek mindig eszébe
VálaszTörlésjut egy-egy feledésbe merült recept!
Köszönöm szépen a receptet, van 1 régi szakácskönyvem amiben már elmosódott az, hogy mennyi tejföl kell hozzá, kerestem és megtaláltam! Gratulálok az oldalhoz, sok sikert és minden jót Neked! Üdv: Rozzy :)
VálaszTörlésKedves Rozzy! Örülök, hogy segíthettem.......előszeretettel olvaslak a fb-n, nagyon tetszik......gratulálok én is!
VálaszTörlés