Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. július 22., péntek

Afrikai szerelemvirág....



...fehér változata...



és a kék.....melyet a bimbó kifakadásától a virágzásig fotóztam.

Dél - Afrikából, a Fokföldről került Európába ez a csodaszép növény.

Ismertető a tuja.hu kertészeti áruház oldaláról:
Az Agapanthus africanus /syn.A.umbellatus/ - Afrikai szerelemvirág megvastagodott gumószerű gyökértörzséből 2-3 cm széles 25-30 cm hosszú, húsos, ívelten visszahajló levelek fejlődnek. Ezek fölé emelkedik a hengeres vastag kocsány, amelyen gömb alakban csoportosulva nyílik a 15-20, de sokszor 30 égszínkék tölcséres virág.
Az egyes virágok 3-4 cm hosszúak, nyáron sokáig nyílnak. A virágzaton kívül mutatós a lombozata is.
A kisebb növények cserepesen lakások, irodák díszítésére valók, a nagyobb ládás Agapanthusok kertudvarok, verandák, tetőkertek növényei.
A szerelemvirág mutatós virágzata vágottan tartós, így jó vázadísz is.
Napos helyet kíván.

Nyáron a cserepes növényeket a szabadba kisüllyeszthetjük, bőven öntözzük. Télen hűvös, de világos helyen tartsuk, mérsékelt öntözés mellett. Tőosztással szaporítjuk a tavaszi átültetéskor vagy az elnyílás után. Húsos, vaskos gyökerére ügyeljünk, a szakadt, törött gyökér könnyen rothad.
A fiatal növényt évenként ültessük át. Az idősebb töveket csak akkor, ha már a cserepet szétfeszítik, mert az átültetés évében nem virágzanak.
Igazán szép, tömeges virágokat csak a nagy tövek hoznak.

Átültetése ritkán szükséges, ezért tápdús földet kell biztosítanunk agyaggal, kevés lombfölddel és homokkal kevert melegágyi földet.
A tápanyagot pótolhatjuk tápoldatozással vagy a nyáron szabadba süllyesztett növények fejtrágyázásával.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek, egyszerű de még is nagyon nagyon szép virág.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű Agapanthus!
    Te nevelted és fotóztad?
    Nekem van xszemes mintában egyszer talán kihímzem.

    VálaszTörlés
  3. Megint gyönyörű képeket készítettél! Neked van ilyen szép virágod? Kösz az ismertetőt! Szerintem sokunknak jól jön egy kis növényismertető!
    Szép hétvégét !

    VálaszTörlés
  4. Lányok köszönöm! A virágokat én neveltem és fotóztam, az ismertetőt kölcsönvettem.
    Szép hétvégét kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  5. Tegnap késő este néztem ezt a bejegyzésedet, gyönyörű ez a virág...kissé össze is keveredtem tőle, mert a férjem mamájától valamikor én is kaptam szerelemvirágot, legalábbis ő annak mondta, de az évelő volt, és biztosan piros..nagyon magasra növő...hasonló virággal, mint ez a Tiéd...aztán utánanéztem a neten, de csak egy lángoló szerelem ( be is ugrott "égő szerelemnek" hívta a mama) nevűt találtam...ha nem írod, hogy ez teleltetős, akkor azt hittem volna van más színekben is, nem csak pirosban...nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  6. Marika én nem ismerem a piros fajtát, még sosem találkoztam vele. Majd én is kutakodok a neten ha lesz egy kis időm. Biztosan nagyon szép lehet amit a férjed mamájától kaptál!

    VálaszTörlés