Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2014. július 30., szerda

Két keréken


Mi ketten, két bringa, két biciklis zsák, egy hozzám ragadt vírus........ kicsivel több mint két nap két keréken  Mert ugye tudjátok....a biciklizést bárki gyakorolhatja......nem korfüggő :)
Az útvonal: Pellérd - Pécsvárad - Erzsébet - Máriakéménd - Békás puszta - Borjád - Villány -Beremend - Harkány - Drávaszabolcs - Donji Miholjac - Pellérd
Vasárnap délután úgy négy óra magasságában indultunk Pécsváradra. A vírus annyira makacsul ragaszkodott hozzám, hogy emiatt csigatempóban haladtam....nem is írom le mennyi időbe tellett....a lényeg, hogy nagyon sok Szerencsére párom édesanyja segített rajtam, finom kamillateát főzött nekem. Így hétfőn reggel bátran indultam a hosszú útra. Az útvonal megtervezése a párom feladata volt.........én pedig próbáltam felderíteni, hogy a mozgás öröme mellett milyen látnivalókkat tehetnénk érdekesebbé a túránkat.
Úgy érzem sikerült .......
Beszéljenek a képek helyettem :)


Indulás Pécsváradról.....a kissé párás, nyirkos idő sem szegte kedvünket.  

Az 1774-ben épült Szent Erzsébet templom és a fa harangtorony Erzsébeten.
Még egy rögtönzött kiállítást is megtekinthettünk a faluházban

 Tudomásom szerint az egyetlen magyar Cementlap Múzeum is Erzsébeten van. A gyűjtemény egy hazánkban élő holland művészettörténész munkája.. Egy régi parasztház padlásán az utolsó száz év cementlap felhozatalát tekinthetjük meg....sőt vásárlásra is van lehetőség.

Régi tárgyak, bútorok az ódon falak között........nagyon szépek 

 Máriakéménd kegyhely
"A 15. században épült, majd 1746 és 1761 között átépítették, barokk stílusban. Híres búcsújáró Mária kegyhely. A búcsújáró hely kialakulása egy csodás jelenéshez kötődik. 1740 áprilisában a Szent Miklós-templom romjai között néhány helybeli kislány füvet gyűjtött, amikor egy mélyedésben a kis Jézust karján tartó Szűzanya fényben tündöklő szobrát pillantották meg. A szobrot nem tudták kiemelni a földből, eltűnt. A jelenés hírére hamarosan közelről és távolról jöttek zarándokok. Ezért a falu bírója a búcsúsok követelésére a romos Szent Miklós-templom szentélyét szalmával befedette, hogy ott misézni lehessen. Kéménd ekkor még az esztergomi érsekséghez tartozott (ún. exempt terület volt), ezért 1754-ben az ügyet kivizsgáló püspöki visitator, gróf Esterházy Károly is Esztergomból jött.
Erre az időre (1753) fejeződött be a nagyobb templom építése. Az egy évtizeddel korábbi Mária-kápolna - a középkori romokon - az új templom szentélye lett. A kéméndiek 1754-ben rózsafüzér-társulatot alakítottak, s kiadtak egy német nyelvű ének- és imakönyvet. Ennek címlapján a híres budai rézmetsző, Binder János értékes metszete látható a kegyhely és a kegyszobor korabeli képével. Az egyházközséget 1776-ban a Pécsi egyházmegyéhez csatolták."

Forrás: Baranyai - dombság honlapja
Szent József kápolna és Agrártörténeti Múzeum Békáspusztán

Az egyik nagy kedvencem.......Borjád - Szent Ambrus vizimalom A malom az 1840-es évekből való....tulajdonosa Pohl Oszkár és családja aprólékos,
kifinomult munkával....ahogy az anyagi helyzetük
engedi.......korhűen próbálják felújítani az épületet. Az alsó része már elkészült....a látványkonyha és a kemence csodálatos, teljesen elvarázsolt.
Ha tehetitek mindenképp látogassatok el Borjádra
 
 
Gyönyörű és megható....teljesen felkavart.
"Amikor a település közvetlen közelében, a déli határnál folytak a háborús események (1991-1995), Beremendre is menekültek tömege érkezett. Nap nap után elmentek a község fölött magasodó hegyre, ahonnan láthatták az elhagyott horvát Baranyát. Erről a pontról kísérték figyelemmel, miként esnek áldozatul az esztelen háborús pusztításnak otthonaik, templomaik, falvaik."
Ebből a sorstragédiából született meg a kezdeményezés, hogy e helye épüljön egy ökomenikus kápolna a különböző nemzetiségek és vallások megbékélésére.
 

Az ország legdélibb pontja Beremend - Kásád közút mellett. Jelenleg egy kopjafa áll itt jelzésként.

Második nap Drávaszabolcsnál gurultunk át Horvátországba.

Donji Miholjac felé haladva gyönyörködhettünk a tájban....szinte végig az út mellett ilyen csodaszép virágszőnyeg úszott a tavon.  

A miholjáci terület tulajdonosa, gróf Mailáth György országbíró, angol Tudor stílusban építteti meg a kastélyt, melyet számos torony, tetőtéri ablak, tágas terasz és
erkély díszít.

Az épületben 50 terem van, és kb. 3500 m2 hasznos felszín. A kastély falait vadászati trófeák díszítették, melyeket a gróf Ázsiából és Afrikából hozott.

A földszinten volt a nappali, itt volt még a téli és nyári étkező, zeneszoba, táncterem, a könyvtár valamint két kastélyi iroda. Minden terem tölgyfa burkolatú volt. A tetőtérben voltak a személyzeti szobák. A kastély saját áramforrással, vízvezetékrendszerrel valamint központi fűtéssel rendelkezett. A központi fűtésen kívül még cserépkályhával és kandallóval is fűtöttek. A házi kápolna Róth Miksa üvegfestészeti munkája.

Ma a kastély a Donji Miholjaci Városi Önkormányzat székhelye.

A park és a kastély egy komplexumot képez, melynek egy részét francia stílusban alakítottak ki, amit a virágalakok és a nyírt sövény jellemeznek, míg a park nagyobbik része klasszikus angol stílusú.

A park 10 ha területű, védett a sokféle ritka növényfaj miatt, mint például: tulipanovac, fehér és rózsaszín magnólia, tiszafa és a Titra ozimica. A parkban 1872-ben épített üvegház romjai láthatók, ahol régen trópusi növények voltak. Három épület volt a parkban, továbbá pavilon, tekepálya, valamint szobrok és négy szökőkút (ez mind a múlt).

A kastély maga csak kívülről tekinthető meg, a park szabadon látogatható, annál is inkább, mert kerítésnek már csak nyomai (kapu oszlop) láthatók. Az épület kívülről kicsit lepusztult állapotban van, de a park hatalmas ősfáival, viszonylag rendezett képet mutat, az aljnövényzetet kitisztították. Nagy melegben hűs séta tehető a fák árnyékában.
 Forrás: magyarkronika.com

Ezt a pontot szemeltem ki magamnak Harkányból hazafele jövet..........nincs több domb és kapaszkodó........már csak gurulunk, gurulunk és gurulunk....egészen Pellérdig.

10 megjegyzés:

  1. Micsoda túra!!! Örülök, hogy jobban vagy most már! :o)
    Köszönjük a beszámolót!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg hosszabb túrát szerveztünk, de nálunk mindig közbejön valami. Természetes volt számunkra, hogy inkább a külföldről hazaérkező fiunkkal töltsük az időt...és a pici unokámnak sem tudtam ellenállni. szóval...... a család az első.....és ez a kurta túra is csodaszépre sikerült :)

      Törlés
  2. Nagy élmény volt, szép képeket hoztál, szép helyeken jártál, gondolom a vírussal is megküzdöttél, jó volt olvasni a beszámolódat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Rózsa tavaly nyáron is úgy alakult, hogy a betegségem miatt később tudtam csatlakozni. Idén megmakacsoltam magam...és én győztem :)
      Köszönöm a kedves soraidat!

      Törlés
  3. De jó kis kirándulás volt! Mi mostanában nem készülünk bicóval semerre sem. Pedig nekem is hiányzik a kerékpározás.
    Köszönöm a beszámolót! Remélem, már meggyógyultál :) minden jót kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva kedves vagy....köszönöm! Már jól vagyok.........amire haza értönk a kertünkben úgy megnőtt a porcsin, hogy győzöm magam utolérni. Hiába a sok eső :(
      Olvastam, hogy felétek micsoda felhőszakadás volt. Remélem minden rendben van nálatok!

      Törlés
  4. Nagyon szép helyeken jártatok, csodásak a képek.
    Az országnak egy olyan távoli szegletében éltek, ( tőlünk nézve) hogy arrafelé gimis korom óta nem is jutottam el. Még autóval sem.
    Így főleg hálás vagyok a beszámolóért, képért, ismertetőért egyaránt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marika! Néha mi is elcsodálkozunk a párommal.....Jé! Mifelénk ilyen is van? Pedig itt van a közvetlen környezetünkben....csak valahogy elkerülte a figyelmünket eddig.
      "Tőlünk nézve" Ti éltek az országnak egy olyan távoli részében ahol még sosem jártam....remélem egyszer majd lesz lehetőségünk felfedezni annak a tájegységnek szépségeit is!

      Törlés
  5. Minden elismerésem, ekkora utat betegen letekerni
    remélem már jobban vagy, gyönyörű helyeken voltatok (és otthagytad a vírust) :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin....már teljesen jól vagyok! Július elején megterveztük az utat....a párom így kérte a szabadságát...... mennünk kellett. Szerencsére csak az indulás napja okozott némi nehézséget, a többi már ment mint a "karikacsapás."

      Törlés