Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2012. február 4., szombat

Téli képek

A csend elterül a hófödte tájon........ szunnyad a falu.
 
 
A parkban vidáman szánkózó gyerekek ricsaja töri meg a csöndet.
Elnézve a szánkózó gyerekeket Móra Ferenc írása jutott eszembe....megosztanám veletek.

Móra Ferenc: A szánkó

   Kegyetlen hideg tél volt, azóta se tudok hozzáfoghatót. Fenékig befagyott a patak, a verebek megdermedve hullottak le a fákról, a háztetőről olyan vastag jégcsapok meredeztek, hogy kővel is alig bírtuk őket lehajigálni. Először a báránybőr sapkánkat vagdostuk hozzájuk, de evvel nem sokra mentünk. A fülünk megfázott, a sapka a tetőn maradt, s ami a legnagyobb baj volt: a jégcsap se esett le.
    Még jobban szerettünk a hóban játszani. Akkora hó volt, hogy alig látszottunk ki belőle, ástunk is benne akkora barlangokat, hogy akár a medvék királya ellakhatott volna bennük. Persze a medvének több esze volt, mint hogy hópalotában lakott volna. Nem is fagyott el se keze, se lába, mint nekünk.
    Legkülönb mulatság mégis csak a szánkázás volt. Szomszédunkban lakott a bíró. A bíró csináltatott a fiainak olyan szánkót, hogy annál szebb még nem volt a világon. Még most is sokszor álmodom vele így tél idején. Kőrisfából volt a talpa, diófából a karja, az ülése lószőrvánkos, beterítve bársonyposztóval, a lábtakaróján bolyhos szőnyeg. Be volt festve az egész szép pirosra, tán a kötele is selyemből volt.
    Megvolt a mesés szép szánkó, de nem volt, aki húzza. Nagy úr volt akkor Bíró Pali is, Bíró Gyuri is, mind a kettő csak húzatni akarta magát. Engem fogtak be, meg egy másik szegény gyereket, a Favágó Jánoskát.
    - Egyszer ti húzzátok, máskor mi ülünk benne - biztattak a bíró fiai.
    Bántuk is mi a csúfolódást, csakhogy hozzáférhettünk a szánkóhoz. Gyuri, Pali elnyújtózkodtak nagyurasan a puha ülésben, mi ketten nyakunkba akasztottuk a cifra istrángot, szél se érhetett a nyomunkba aztán. Meg se álltunk az ötödik fordulóig, ott is csak lélegzetet venni.
Így tartott ez egy hétig, hanem Favágó Jánoska már akkor olyan búsan lógatta a fejét, mint egy igazi ló. Meg is kérdezte tőle a kisebb gazdánk, a Bíró Pali, hogy tán kevesli az abrakot?
    - Szeretnék már egyszer én is beleülni a szánkóba - motyogta félősen Jánoska -, csak egyetlenegyszer, csak egyik saroktól a másikig!
    Bíró Gyuri nevetve csördítette meg fejünk fölött a pántlikás ostorát:
    - Mást nem kívánnál, kis rongyos? Nem olyan gúnyához csinálták ezt a szánkót, mint a tied.
Pali még jobban rákiáltott:
    - Örülj, hogy húzhatod. Gyi, Szellő, gyi Bogár!
    Összenéztünk Jánoskával, s akkorát rántottunk a szánkón, hogy mind a két gazdánk kigurult a hóra. Olyat hemperedtek, hogy öröm volt nézni, ámbátor igyekeztünk elhordani az irhát.
    Hanem aztán megbántuk, amit tettünk. Másnap majd meghasadt a szívünk, mikor a bíró fiai elszánkáztak a ház előtt. Most már a Szabó Gergőék húzták őket.
    Ekkor énnekem egy gondolatom támadt:
    - Jánoska, van egy hatosod?
    - Volt tavaly, de labdát vettem rajta.
    - Tudod mit, Jánoska? Ha neked is volna egy hatosod, nekem is, vennénk rajta szánkót.
Másnapra kerítettünk pénzt. Én a Csacsadér vargától kaptam, mert segítettem neki kivinni a csizmákat a piacra, Jánoska meg eladta a labdáját meg a márvány golyóját meg a bicskáját a molnárinasnak.
    Délután lementünk a szenesboltba, vettünk a pénzünkön egy szenesládát. A ládát félig megraktuk szalmával, a fenekére szögeztünk két gyalult deszkát, kerítettünk egy ruhaszárító kötelet, s azt ráerősítettük a láda két oldalára. Megvolt a szánkó.
    Biz az nem egészen olyan volt, mint a bíró fiaié, de éppúgy csúszott.
    Az udvaron próbáltuk ki, mert az utcára szégyelltünk kimenni a másik szánkó miatt.
    Hanem az udvar kicsi volt.
    Megegyeztünk, hogy kimegyünk a falu végére, ahol senki se lát. Közökön, zigzug utcákon bujkáltunk kifelé, hogy ne találkozzunk a bíró fiaival. Fújt a szél kegyetlen, sodorta a tetőkről az arcunkba a havat, de nem törődtünk vele. Csak arra gondoltunk, hogy milyen jó lesz szánkóba ülni. Először Jánoska ül bele, én elhúzom a kis erdőig, ő meg engem vissza. Jaj, istenem, de jó lesz!
Kiértünk a falu végére. Az utolsó ház a Kati nénié volt, az öreg koldusasszonyé. Rogyott kis szalmás kunyhó, se udvara, se kerítése. Most csupa hó és jégcsap az egész kunyhó, csupa dér még az ajtókilincs is. A Kati néni kutyája, a szegény Morzsa, ott nyöszörgött a küszöbön.
    - Megállj, Ferkó - mondja a Jánoska -, eresszük be ezt a szegény kutyát, mert megveszi idekint az isten hidege. Az öregasszony bizonyosan alszik.
    Belöktük az ajtót, a Morzsa csaholva szaladt előre.
    Kati néni ott gubbasztott a vackán, elkékült orcával, dideregve vékony kendőjében. Olyan hideg volt odabent, hogy még a tűzhely sarkait is kivirágozta a dér.
    - Nem égett ebben a tűz, lelkeim, már három nap óta. Sem egy marék szalmám, sem egy gyújtat fám. Majd megfagyok, lelkeim - sóhajtozott az öregasszony.
Jánoska rám nézett, én meg őrá. Előhúzta a sarokból a baltát, kiment, csattogott, pattogott odakint: fölvágta tűzrevalónak a szánkót.
    Kisvártatva hatalmas tűz lobogott a kunyhóban. Égett a szánkó. A mi szánkónk, amelyikbe egyszer se ültünk bele.
    A szánkódarabok piros lángja hosszú csíkokban táncolt a falon, amely mintha sírt volna örömében, ahogy a dér leolvadt róla. Az öreg koldusasszony orcája is színesedni kezdett. Ahogy ránk vetette háládatos tekintetét, a mi szívünkben is valami melegség támadt. És egyszerre megsajnáltuk a gazdag bíró fiait, akik érzik, hogy milyen jól esik repülni a szánkón, de nem tudják, milyen jól esik jót tenni a szegényekkel.

24 megjegyzés:

  1. Ugye, ugye...milyen sok helyen elkelne manapság is egy ilyen meleget adó szánkó:-(((

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos képeket készítettél!!!
    Köszönöm a történetet is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi annyira jó volt a frissen esett hóban sétálni......igaz a bevásárlásról majdnem lemaradtam, nem vettem észre az idő múlását. Köszönöm,

      Törlés
  3. Ezt most nagyon jó volt igy este olvasni:) köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Lusta vagyok lemenni a parkot megnézni... még mindig nem voltunk lent....De Te megint olyan szép fotókat hoztál....Szép hétvégét és lapátolás mentes napokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera pedig annyira közel van......hidd el nem bánnád meg. Köszönöm. Szerencsére ma mentesítettek az égiek a lapátolás alól.

      Törlés
  5. Ez volt ma az esti mese nálunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nia tanulságos mese.......mindenkinek csak ajánlani tudom.

      Törlés
  6. Gyönyörű fotók!!!Egy kis kikapcsolódás nálad!!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Hangulatosak a fotók, köszönöm az esti mesét Tőled... :)

    VálaszTörlés
  8. Nálunk nagy mennyiségű hó esett le és még mindig esik, a szél fúj, már képtelenség eltakarítani, viszont nem tapad, a gyerekek nem tudnak hóembert csinálni.
    Köszönöm a szép, megható történetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa nálunk sem tapad a hó.....talán majd később lesz hóember is!

      Törlés
  9. Ismertem ugyan, de jól esett olvasni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heni én is köszönöm......készítettem ám hamu lúgot......igaz kis mennyiségben, de próbának jó. Ma már mostam vele. Én elégedett vagyok. Köszönöm.

      Törlés
  10. Szép képek, szeretem a hófödte táját viszont jóból is megárt a sok. Azért nyáron kellemesebb volt olyan február közepe amikor rövid ujjúban lehetett sétálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Aranka, de a télnem is megvan a szépsége. Én szeretem.

      Törlés
  11. Gyönyörűek a képek! És köszönet a történetért is!

    VálaszTörlés
  12. Christine én köszönöm a kedves szavakat!

    VálaszTörlés
  13. Kívül-belül szép nálatok. Köszönöm a mesét és a szép fotókat. Egészen átmelegedtem.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Györgyi! Örülök, hogy átmelegedtél!

    VálaszTörlés