Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. december 21., szerda

Karácsonyi mézeskalács illata.......

.....terjeng az utóbbi hetekben a konyhámban......hm.....nagyon kellemes.....imádom.
befejeztem az összeset......még egy picike gombóc lapul a hűtőmben.........Mírára várva, hogy ő is elkészítse ajándékait.
A mostaniak ajándékba készültek.....remélem tetszeni fog!


A HírExtra oldalán olvastam a mézeskalács eredetéről és elterjedésének okáról.....elhoztam....olvassátok Ti is!


Mézeskalács motívumok
A mézeskalács olyan táplálék, amely hosszú ideig eláll, tápláló és egyúttal igen alkalmas arra, hogy egy nép hiedelemvilágát és képzeteit e tárgyra vigye fel. A magyar "huszár"-minta ugyanilyen formában Belső-Ázsiában is előfordul azzal a különbséggel, hogy a "guszár" török nyelven "közkatonát" és nem lovaskatonát jelent. Annyiban valljuk a mézeskalácsot magunkévá, hogy a hozzá kapcsolódó motívumvilág ősi népművészetünk motívumvilágával azonos. / istvandr.kiszely.hu/
"E sütemény eredete több ezer évre nyúlik vissza, az ókori görögök például a halottak szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki az alvilág gonosz őrét. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalácssütésre alkalmas cserépformát. Egy biztos, a méz "királyi" eledelnek számított.

Bécsben 1368-ban már név szerint emlegettek két mézeskalács sütőt, de Kölnben is nagy hagyománya volt a mézeskalács készítésnek, mely mind a mai napig megmaradt. A tizenhat-tizenhetedik században, Nürnbergben lendült fel először a formaalakítás művészete, ami később egész Közép-Európára átterjedt. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is a mézeskalács készítés egyik központjának számított a tizenhetedik században.

Elterjedésének oka

A méz volt a nádcukor és a répacukor elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós szárazsüteményt tudtak készíteni. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, idővel pedig céhek alakultak, melyek különleges díszítésekkel készítettek mézeskalácsokat. Ennek köszönhetően már nem csak kedvelt édességé, hanem kiváló ajándékká is vált.

A méz, a drága élelmiszerek közé tartozott, ezért csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Ráadásul, csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak, hogy a karácsonyi pompát mézeskaláccsal tetőzzék. Emiatt, aki mézeskalácsot evett, kiváltságosnak érezte magát. A meseirodalomban is fellelhető a mézeskalács hódító ereje: a Jancsi és Juliskában szerepel egy mézeskalács ház, mely éppen a csábítást szimbolizálja.

Az évek múlásával aztán egyre elterjedtebb lett ez a sütemény, díszítésnek pedig egyre szélesebb ikonográfiája alakult ki: vagyis ma már formájában és díszítésében is egy meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. A mézeskalács elterjedéséhez az is hozzájárult, hogy könnyű elkészíteni és sokáig eláll. Hiszen az állás nemhogy ártana neki, még használ is.

Ráadásul a méz nagyon tápláló és egészséges alapanyag. Legnagyobb vonzereje, hogy nemcsak a szemnek és a szájnak ínycsiklandozó csemege, hanem az orrnak is. Amikor a fenyőillat keveredik a friss mézeskalács illatával, akkor még azoknak is karácsonyi hangulata lesz, akik nem szeretik ezt az ünnepet."


Végül egy fotó a Luca búzámról.........már nagyon szép!



Legyen kellemes,szép a napotok!

15 megjegyzés:

  1. Azt hiszem legjobb lesz ha a saját mézeseimet gyorsan feletetem a családdal:) Még jó, hogy nem mutogattam...szégyellnék magukat a tieid mellet :)
    De becsületükre legyen mondva - finomnak finomak :)
    Adjon Isten neked és a szeretteidnek áldott , gyönyörű ünnepet !
    Puszi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a mézeseid! Az enyémek elfogytak, kezdhetem újra... :) Nálam is nő a Luca-búza! Békés ünnepeket kívánok szeretettel Neked és kedves Családodnak. :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda gyönyörűek sajnálnám megenni!!! Fantasztikus díszítés!!!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos ajándékokat készítettél!!!
    Kíváncsi vagyok Míra munkájára is...:o) Majd megmutatod?

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek...amikor kicsik voltak a lányok mi is rengeteget sütöttünk...ilyen szépre sose sikerült kidíszíteni.
    Nekem sajnos az írókásakról mindig lepergett a díszítés, mikor csinos kis celofántasakokba csomagoltam, ajándékok gyanánt...
    Aztán félmogyoróval, magokkal kirakott, belesütött virágokkal díszítettük...ez lett a mi bevált módszerünk:-))...

    Megenni nem szereti a családban senki...az illatát viszont mindenki ...:-))

    VálaszTörlés
  6. ohhh! nAGYON GY9ÖNYÖRÜEK!!!! A mieink "csak" szeretettel készültek, de nem ilyen kifinomultak.:-)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek!
    Az ügyesség, kreativitás és jó ízlés találkozása:))

    VálaszTörlés
  8. Igen, a díszítésről szerettem volna én is írni, hogy milyen csodálatos! Én is éppen most fejeztem be a férjemmel két vajling mézes sütését. Életemben először úgy néznek ki, mint szerettem volna, és még finomak is. Holnapig szépek. Akkor állunk neki ugyanis a díszítésnek. Na, ezzel gond szokott lenni. Nem tudok szépen, lendületesen, fejből ilyen gyönyörűségeket produkálni. Azért rajta leszek.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépségesek lettek azok a mézeseid! Érdekes volt a történet! Búzát én is valamikor régebben hajtattam, de már jó pár éve hogy mindíg elfelejtem !

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek, ügyes vagy és kifinomult ízléssel rendelkezel és persze kézügyességgel.

    VálaszTörlés
  11. Azért látszik hogy van kézügyesség... remegő kézzel próbálnánk ki.... bár ha nem remeg a kezem akkor sem tudok ilyet... kár megenni annyira szép...

    VálaszTörlés
  12. Te jó ég! Ezek gyönyörűek!!!! Irulok pirulok az enyémek miatt....de hát nem egy kategória a Tieiddel az bizti!!!! Jajj nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  13. Előző bejegyzéshez:elképesztően szép, harmonikus szín összeállítású,igazi profi munka (Váci utcára vele!)
    A mézes sütik írása PROFI! Gratulálok!, és itt is köszönöm a kedves képeslapot. Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  14. Bemka ne tedd! Nem a külleme a fontos.......hanem a szeretet amivel készítjük.....nekem sem sikerül egyformán.....a lényeg, hogy finom legyen!

    Bori köszönöm a jókívánságokat! Hogy a mézeseid elfogytak? Örülj neki.......mert azt jelenti, hogy finom lett! Az én párom is koptatja rendesen.....arra hivatkozik, hogy a selejteset el kell fogyasztani!

    Éva azért készítettem, hogy fogyjon......mondjuk annak nem örülök ha a fáról szedik.....ezért mindig akad egy kis tartalék a fa alá is.

    Timi ma jön a Míra.......de valószínűleg már csak az ünnepek után tudom mutatni. Köszönöm!

    Petra neked is köszönöm.....de a Te bonbonjaid! Hát azok tényleg gyönyörűek! Meg is fogadtam......az új esztendőben meg kell próbálnom nekem is!

    Marika magokkal ritkán készítjük......de igazad van.......a cukormázat sajnos el is lehet rontani. Szerencsére nálam még nem pergett le.......de sosem lehet tudni!

    Batorba az a lényeg! Szeretettel....és örömmel!
    Ha finom.......akkor a többi már csak ráadás!

    Jutka köszönöm.......van egy bevált receptem........a mintázás pedig.......hát nem egyformán sikerül! Az első pár darab után már az sem nehéz.....amíg a fiúk kicsik voltak mindig ezeket az első darabokat várták.....most már annyira nem szeretik az édességet!

    Ildikó mára már túl vagy a díszítésen.....biztosan jól sikerültek.....Szerintem sok függ attól, hogy a zacskó nyílását mennyire ügyesen tudod kivágni.....na, én jónéhány zacsit hazavágok amíg elkészülnek......vagy kicsi a nyílás....vagy nagy.....de ha eltaláltam.....akkor időnként kiszakad......szóval van vele macera.

    Éva köszönöm......nálunk még falun ápoljuk a hagyományokat........igaz a búza beszerzése már nem is olyan egyszerű!

    Rózsa nagyon aranyos vagy! Köszönöm........

    Vera pedig azért készültek, hogy elfogyasszuk! Szerintem Te is meg tudod csinálni.......nem olyan veszélyes.....csak Te gondolod úgy! Jövőre besegítesz nekem.....jó?

    Fróni köszönöm......... amiket Áronkával készítettetek.......nagyon szépek! És közösen, örömmel, szeretettel........csodálatos élmény mindkettőtöknek!

    Jaj Beáta! Hol vagyok én a Váci utcától? De azért köszönöm! A képeslap szeretettel készült......majd az ünnepek után készül még egy kis meglepetés is, de az tényleg maradjon egyenlőre az én titkom!

    VálaszTörlés