Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2013. május 26., vasárnap

Fekete nadálytő tinktúra és kenőcs


Eredetileg a párom térd panaszainak enyhítésére készítettem. Sajnos azóta édesanyám combnyaktöréssel kórházba került. A műtét után egy hónap rehabilitáció következett......szerencsére most már odahaza lábadozik. Vittem a tinktúrából és a kenőcsből is.......remélem enyhíti a fájdalmait, s hamarosan teljesen felépül.

Ahogy én készítettem:

Tinktúra:

A frissen szedett gyökereket alapos mosás után felkarikáztam......megpakoltam vele egy befőttes üveget......majd a vodka "minőség ellenőrzése" után az üveget feltöltöttem vele. Lezárva napon érleltem pár hétig.

Kenőcs:
  • 25 g méhviasz
  • 100-200 g napraforgó vagy olíva olaj
  • 50 g szárított fekete nadálytő gyökér
A feldarabolt fekete nadálytő gyökeret felöntöttem az olíva olajjal és néhány hétig napos, meleg helyen hagytam érlelődni. Sűrű szövésű anyagon vagy gézen átszűrtem az olajat,majd a méhviasz felolvasztása után összekevertem a langyos olajjal. 
Forrás: http://lukreciakencei.hu/recept/csaladtagok/kismamaknak/feketenadalyto-kenocs

Amit a fekete nadálytőről tudni kell:


A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyógynövényünk népies nevei már utalnak is gyógyhatására, hiszen tájegységenként hívják forrasztófűnek, összeforrasztófűnek, sarkosfűnek, összeplántálófűnek is, de madárgyökér, feketegyökér néven is ismerik. Az érdeslevelűek családjába tartozó évelő növény a nedves helyeket kedveli, réteken, vizes gödrökben, patakok partján gyakran előfordul.


Gyökerei 2,5-3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el és kapaszkodnak a talajban. Színük sötétbarna vagy fekete - innen az elnevezés. A dús száron érdes, hegyes csúcsokban végződő levelek és bíbor vagy lilásrózsaszín, egész nyáron virító virágzat helyezkedik el, egyes példányok fehér virágúak. Gyógyfüveink sokaságában kicsit mostoha helye van, bár csodatévő növény. Magas kálcium, kálium, foszfortartalma van, C- és B12- vitamint tartalmaz, fehérjét pedig akármelyik zöldségnél nagyobb arányban.


Tekintélyes mennyiségű csersav és tannintartalma miatt azonban belsőleges használatával vigyázni kell, mivel a májra toxikus alkaloidot is izoláltak a növényből. Tudományosan vizsgálják még, hogy rákkeltő vagy pont ellenkezőleg, rákmegelőző hatású-e. Ami viszont már bizonyított: külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre, csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok kezelésére. Az ízületi gyulladások, úgynevezett zárt baleseti sérülések (ficam, rándulás, húzódás, vérömleny) is gyorsan gyógyulnak a fekete nadálytő borogatástól vagy kenőcstől. Ez a növény allantoin tartalmának köszönhető, ami serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait.


A fekete nadálytő kivonata, tinktúrája segített már olyan betegeken, akiket évek óta kezeltek reumával, köszvényes csomókkal, csontkinövésekkel. A borogatást csonttörések esetén csak akkor javasolt alkalmazni, ha a csontok a helyükön vannak, hiszen a forrasztófű meggyorsítja a csont gyógyulását.


Néhány tanács a felhasználásra:

- a növény friss levelét levélborogatásként, forrázott, szárított változatát ülőfürdőként alkalmazhatjuk

- a fekete gyökeret frissen vagy szárítva, porrá őrölve borogatás, tinktúra készítésére használjuk: 1 l vízben 100 g összevágott nadálygyökeret kb. 10 percig főzzünk, majd szűrjük le, és még melegen helyezzük a borogatást a sérült, fájdalmas testrészre

- hám- és sejtregeneráló hatása a sebgyógyulást segíti, de nyílt sebre ne használjuk!

- pépes pakolás készítése: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, forró vízzel és étolajjal gyorsan péppé keverjük, majd egy vászonkendőre kenve a beteg testrészre tesszük és rákötjük. Ez nagyon jó pl. a visszerek kezelésére.

- a gyökérből tea is készíthető, ami enyhíti az emésztési zavarokat, gyomorvérzést, de a fentebb említett májra toxikus hatás miatt csak kis mennyiségben, rövid ideig használható. Áldott állapotú hölgyek ne használják!

A hónap gyógynövénye lehet, hogy van is kertünkben. Kiirtani is nehéz, mivel mélyen gyökerezik, ezért hát inkább használjuk ki gyógyhatásait. A friss növény leveleit virágzás előtt, ill. alatt is szedhetjük, a gyökereket tavasszal vagy ősszel kell kiszedni, ami belül,

felvágva fehér vagy sárga, nyálkás, zsíros tapintású.  Ha pedig kertünkbe szeretnénk belőle, kérjünk egy gyökérdarabkát, mert abból is kisarjad és megtelepedik. Vízben megrothasztott levelei értékes szerves trágyát adnak virágaink öntözésére, és gyorsítják a komposztálódást. És még valami: a nadálytő levele aranysárga színű növényi színezőanyagot ad, így még házilagos festőnövénynek is alkalmas.

Írta: Hutter Éva, a dunakorzo házipatikusa