Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2013. október 27., vasárnap

Gyógynövény szirupok


Munkahelyemet egy szép nagy park és rét öleli körbe........a réten csodaszép lándzsás útifű levelek magasodtak ki a zöld fűből, szinte kínálták magukat. Jó néhány nap eltelt míg elhatározásra jutottam........ s mivel az őszi időszak kellemetlen velejárója a megfázás, a torokfájás és a köhögés........megszületett az ötlet......szirupot fogok készíteni. Tudom, hogy az  útifű segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, mert erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatása van. 
A receptet a http://antalvali.com/landzsas_utifuszirup_keszitese_hazilag oldalon találtam, itt olvashattok bővebben a lándzsás útifű gyógyhatásairól.
Lándzsás útifű szirup
Egy összmarék friss útifüvet és egy-két szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje. hagyom kihűlni, majd turmixolom. Lassú tűzön visszamelegítem, teszek bele kb 25 dkg mézet....összekeverem, s addig főzöm (de nem forralom) míg sűrű massza lesz belőle.
Üvegbe töltés előtt a botmixerrel újból átforgatom, majd leszűröm.
Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adható.

Gyógynövény szirupom a kertemből szedett zsályából és rozmaringból készült.A sűrű folyadék bevonja a nyálkahártyát, és így hosszabb ideig érvényesül a növények jótékony hatása.
10 grammnyi zsályát és rozmaringot leforráztam 2,5 dl vízzel, majd lefedve hagytam kihűlni. Ezután leszűrtem és ismét felmelegítettem és állandó keverés mellett feloldottam benne 25 dkg mézet. lassú tűzön csak addig melegítettem, míg sűrűsödni  nem kezdett. Melegen üvegekbe töltöttem és jól lezártam.
Hogy meddig tartható el?  Nem tudom.......mert a családom "sürgős" segítségre szorult......nálam semmi sem maradt.
Szerintük használt.....s ennek nagyon örülök!

2013. október 21., hétfő

Körömvirágos kecsketej szappan

Szappankészítési tudományom folyamatos fejlesztésre szorul, így sokat kísérletezgetek.......bizony előfordul, hogy nem olyan lesz mint amilyet elképzeltem, megálmodtam.
Most úgy tűnik sikerült egy jó kis "házi" szappant összehoznom. A kecsketejes szappant érzékeny bőrűeknek, bőrbetegségben szenvedőknek szokták ajánlani. Ezt a jótékony hatást egészítettem ki a kertemben termett körömvirág olajával. A leszedett virágszirmokat egy éjszakát hagytam szikkadni, majd befőttes üvegbe került, s felöntöttem extra szűz olívaolajjal. A többit rábíztam a meleg nyári napsugár jótékony hatására. Az első napokban az üveg tetején keletkezett  párát folyamatosan letöröltem, nehogy visszacsepegjen a nedvesség az olajba. Három-négy hét alatt a macerátum elkészült, melyet sűrű szövésű szitán egy tölcsér segítségével üvegekbe töltöttem. Ez a körömvirág olaj lesz a gyógykrémek egyik alapanyaga, s ebből tettem a szappanomba is. Került még bele kókusz olaj, ricinus olaj, napraforgó olaj, shea vaj, narancs és citromfű illó, extra ápolásnak kakaóvaj. 
Egy hónapja érik, még néhány nap és kipróbálhatom. Már nagyon várom!2013. október 14., hétfő

Textil tárolódoboz

Gondolatban már többször elterveztem, ha becsuktam a szemem láttam is magam előtt.........de csak gondolat maradt..........halogattam egészen mostanáig.
Óvodánkból nyugdíjba vonult Edit óvó néni.....kolléganői kértek meg, hogy varrjak egy tároló dobozt Edit fonalainak.
Nem tudtam nemet mondani.......hiszen számomra is kedves embernek, munkatársnak szerezhettem örömet ezzel a dobozkával.
Az elkészítéséhez ötletet, tippeket Csillától kaptam. Köszönöm szépen!


2013. október 10., csütörtök

Életjel

A napokban egy kedves ismerősöm szóvá tette.........."Gondolom hogy sok munkád van, de azért már megint sokáig vagy távol!" 
Milyen igaza van! Elrepült a nyár....már jócskán az őszben járunk. Mikor munkából hazafelé kerekezek látom az ősz kitárta karjait...........ontja a színesedő faleveleket, terméseket, közben még érzem a nap simogató melegét.
Ezekből az összegyűjtött levelekből és termésekből készítettem ezt az őszi dekorációt.
Fogadjátok szeretettel!