Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2012. április 29., vasárnap

Gyógykence.....csalánkrém

Tavaly már írtam a csalán jótékony hatásáról, gyógyító erejéről .... mivel hiszem, hogy nagyanyáink természetes gyógymódjai, praktikái beváltak, hatásosak voltak....... szívesen  készítek gyógynövényekből 
teákat, teakeverékeket........ s a körömvirág krém után a csalánkrémet is elkészítettem. 


A receptet Lukrécia oldalán találtam.......nagyon egyszerűnek tűnt....kertemben már szépen megnőtt a csalán.......gyorsan belevágtam.
Hogy mire jó? 
Pattanásos, rozáceás bőrre.......reumatikus és izületi fájdalmak kezelésére.........a nagyobb tapasztalattal rendelkezők szerint viszerekre is hatásos.

Hozzávalók:
100 ml olívaolaj
3 nagy marék csalán
20 gr méhviasz 

Rövid leírás:
Egy hőálló tálat gőz fölé teszek......ebbe kerül az összevágott csalán..... majd ráöntöm az olajat. Egy órát főzöm takaréklángon. Forrnia nem szabad! Ha elkészült átszűröm ( gézlapot is teszek a szűrőbe ). Ezután a lereszelt méhviasszal addig főzöm míg a viasz elolvad. Akkor jó ha kis tálkára cseppentve megdermed. 

Az általam elkészített körömvirág krém gyógyító hatásával nagyon elégedett vagyok..........hiszem, hogy a tesztelés után a csalánkrémről is hasonlókat írhatok. 

Vidám, mosolygós, tartalmas, szép  hosszú hétvégét kívánok mindenkinek!
 


2012. április 21., szombat

A kis tüskés tegnap esti látogatásaFésűs Éva: Sündisznócska

Tegnap korán esteledett
Sündisznócska ágyat vetett.
Ágyat vetett az avarba
Kicsinyeit betakarta.

Fújhat a szél szakadatlan
Melenget a puha paplan.
Jó puha a földi fészek
Aludjatok kis tüskések!
Nagyon szép hétvégét kívánok minden kedves ismerősömnek és olvasómnak!

2012. április 8., vasárnap

Húsvéti szentelt sonka


"Húsvétvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. Ehhez a naphoz is munkatilalom kapcsolódott: nem sepertek, nem főztek, nem hajtották ki és nem fogták be az állatokat. Már a 10. század óta húsvéti szertartásnak számít a sonka, bárány, kalács, tojás, bor megszentelése a templomban."
Ahonnan én jöttem ezeket a szép szokásokat nem ismerték, így nagy örömmel vettem amikor az anyósom felajánlotta, hogy húsvét vasárnap reggelén a mi sonkánkat is elviszi a templomba szenteltetni. Tőle tudom , hogy a kosárkát szép hímzett, vagy horgolt terítővel kell letakarni......és rá a rózsafüzér.......ami a Katolikus Egyházban az imádság egyik közkedvelt tartozéka.
Bizony-bizony azóta más sok telet megértünk.....és az én drága anyósom ma reggel is.....mint eddig minden évben .....megjelent a kis kerékpárjával........s vitte a mi sonkánkat is a templomba.
"A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A tojás az élet, az újjászületés, a családi összetartás jelképe. A magyar néphagyomány szerint a családnak együtt kellett elfogyasztani a húsvéti tojásokat, így ha eltévednének az életben mindig hazatalálnak. A sonka a paraszti élet gazdasági és kultikus rendje szerint vált jellegzetes húsvéti étellé. Sok helyen használták mágikus célokra a szentelt ételek maradékait: a kalács morzsáját a az állatoknak adták, hogy sok tojást tojjanak, jól szaporodjanak, egészségesek maradjanak. A sonka csontját kivitték a földekre, vagy a gyümölcsfákra akasztották a jó termés reményében. Máshol pedig tűzbe vetették a maradékot, hogy a túlvilágiaknak is jusson a szentelt ételből."

Időközben a Mama is megérkezett......megyek........közösen elfogyasztjuk a szentelt sonkát, tojást, kalácsot......annak reményében, hogy még sokáig örülhetünk egymásnak.......szeretetben, békességben.........s ha eltévednénk is.......mindig hazataláljunk szeretteinkhez.

Mindenkinek szép Húsvét vasárnapot és jó étvágyat a reggelihez!