Isten hozott nálam!


Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is!

2011. június 30., csütörtök

A hársfavirág.....

.....és ami készülhet belőle:


 Hársfavirág szörp, melynek receptjét TücsökBogár blogjában olvastam, majd készítettem el, és mondhatom isteni finom lett.
Receptjét közzéteszem én is.
A szörphöz valók :
 5 l hársfavirág
2 db citrom
2 kg cukor
1 kk citromsav
1 kk borkősav
3 l víz
1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés :

0,5 kg cukrot aranysárga színűre karamellizálok , ettől kap a szörp olyan kellemes , bársonyos színt . Felöntöm a vízzel , hozzáadom a többi cukrot és addig főzöm , amíg a cukor és a karamell is teljesen feloldódik benne , majd kihűtöm . A hársfavirágot vízzel óvatosan lepermetezem , beleteszem egy 5 l- es dunsztosüvegbe , hozzáadom a karikára vágott citromot , a citromsavat és a borkősavat , majd felöntöm a kihűtött cukros vízzel . 3-4 napig érlelem . Minden nap át kell keverni egyszer . Az utolsó napon leszűröm , belekeverem a nátrium-benzoátot és üvegekbe töltöm . És már fogyasztható is .

A hársfavirág a  mai napig is a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. Nincs olyan település ahol ne lenne hársfa. Most van itt az ideje a virág szedésének, így  múlt héten mi is felkerekedtünk az unokámmal.
Községünk parkjában a főúttól távol, több hársfa is található.Napsütéses időben a murvalevelekkel együtt szedjük a virágot a virágnyílás kezdetén. Nagyon oda kell figyelni, mert a bimbós, vagy a túlnyílott virág már nem alkalmas begyűjtésre.
Csak a kislevelű  és a nagylevelű hárs virágát szabad szedni! Az ezüsthárs virága allergiás reakciókat válthat ki!
A frissen szedett virágokból készült a szörp, a többi virágot szárítottam.Amikor teljesen szárazok a virágok kartondobozba, üvegekbe vagy textilzsákba tesszük.

Szárított hársfavirágból készülhet tea: 2-3 dl vízzel leforrázunk 2 teáskanál szárított hársfavirágot, hagyjuk tíz percig ázni a virágokat, majd leszűrés után fogyasztható.

Borogatás: 3 dl vízzel leforrázunk 3 teáskanál virágot, ezt is hagyjuk tíz percig ázni, majd leszűrjük, és a sérült, beteg testrészt borogatjuk vele.

Jótékony hatása:
köhögéscsillapító, torokgyulladás csökkentő, influenzás betegségeknél vírusölő, görcsoldó és epehajtó, nyugtatja az egész emésztőrendszert. Idegesség és álmatlanság esetén is hatásos.

Most következzék egy kis érdekesség az xl sport oldaláról:


Az időszámítás kezdetekor a fák az istenek lakóhelyei voltak. A falusi nép a környék legmagasabb fáját szentelte nekik, ami nem ritkán a hárs volt. A hársfa végigkísérte Európa népeinek történelmét is. A hozzá kötődő regék, mondák, szokások ugyanúgy részei a görög és a római, mint a germán és szláv kultúrának, vagy a magyar művelődéstörténetnek. Számos híres fát – s főképp hársfát – kapcsolt a néphit a magyar történelem nagy alakjaihoz. A mádi hárs mondáját Bél Mátyás feljegyzéseiből ismerjük: a csallóközi (ma Szlovákia) község határában álló öreg hársfa árnyékában gyakran pihent meg utazásai során Mátyás király. A király és kíséretének megvendégelése sokba került a falu népének, ezért kipusztították a fát, remélve, hogy ezután az uralkodó is elmarad. Amikor Mátyás ismét a vidéken járt, és kedves hársfájának csak a hűlt helyét találta, haragjában törvénybe foglaltatta, hogy a királylátás tiszteletére méltatlanná lett mádiak és ivadékaik soha semmilyen kitüntetésben nem részesülhetnek. A Mátyás-emlékfák közül ma is él még a szlovákiai bajmóci hárs. S ugyancsak virul a Homokkomárom melletti Zsigárdon álló matuzsálem, a Zrínyi-hárs. Ezt 800 évesre becsülik! I. Rákóczi György a birtokáról írt leveleit így keltezte: „Datum sub centum tiliis”, azaz „Kelt a száz hárs alatt”. A 15. században a hársak voltak az első fák, amelyeket nem hasznukért, hanem díszükért ültettek.
A hársfa reánk maradt feljegyzések szerint a vágyakozás, gyöngédség, dal és szerelem jelképe volt. A lombos hársfák alatt tartották, de tartják ma is egyes vidékeken az ünnepi táncokat, ünnepélyeket, lakodalmakat.
A germánoknál a hárs szent fa volt: a szerelmesek fája, amely termékenységet és jómódot ad. Emellett támogatja a test mozgékonyságát, meghosszabbítja az életet, és állítólag megfiatalít.
A jótékony hatás elérése érdekében nem kell mást tennünk, mint felhasználnunk a hársfa gyógyító kisugárzását. Ennek érdekében öt percig öleljünk át egy hársfát úgy, hogy közben homlokunk, mellkasunk és hasunk is érintse a fatörzset. Bal kezünk felfelé, a jobb pedig lefelé mutasson! Azután forduljunk meg, hogy nyakszirtünk, gerincünk és lábunk is érintkezzen a törzzsel! Ha álmatlanság kínozna bennünket, akkor jó időben heveredjünk le a fa mellé, és meztelen talpunkat tegyük a fa törzsére! Tíz percig maradjunk így!
FONTOS! A legjobb, ha a fa energiájából nappal töltekezünk, mert esténként ez az energia lesüllyed a gyökerekbe.

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, nekem jól jönne egy kis töltekezés!

2011. június 27., hétfő

A bagoly......

....a tudás és a bölcsesség szimbóluma. A Feng Shui szerint szerencsét hoz a tudásban, az önművelésben. 
A hétvégén két bagoly párnát készítettem ajándékba.Mindkét fiú nagyon okos és értelmes....de azért egy kis "támogatás" nem árt!......... Baj nem lehet belőle!


Az egyiket  Botondnak, megkésett névnapi ajándékként:


Másikat pedig Leventének, szintén névnapra.


Készült még kockás asztalterítő -  hozzá apró virágmintás asztalközép - párom édesanyjának., melyekhez még saját készítésű  hársfavirág szörpöt, és szárított hársfavirágot is rejtettem.


2011. június 24., péntek

Naplóborító ....

....ajándékba.

 
A napokban Álomjáró-Bozsomati blogjában láttam a naplóborító készítésének leírását lépésről - lépésre. Már akkor úgy gondoltam nekem ezt a technikát ki kell próbálnom. Kapóra jött, hogy mára terveztük egyik nagyon kedves tanító nénink nyugdíjas búcsúztatóját. Természetesen az idővel ismét harcban álltam, csak éjszakai varrás jöhetett számításba. Sejtettem, hogy a fél éjszakám rámegy, de nem tudtam volna úgy elmenni a búcsúztatóra, hogy nem viszek saját készítésű ajándékot. Valamikor "réges-régen"  még az én fiaimat is tanította a számolás, a betűvetés és az olvasás tudományára.  Tőle tanultam nemezelni, sokszor betért  hozzám egy kis beszélgetésre is csak úgy.  Tehát nem volt kérdés......... Varrok!
Foltvarrással először a varrószakkörös oldalon próbálkoztam, gondoltam itt az ideje belevágni valami komolyabb (mármint számomra)  munkába! Papírra varrás technikájával szerettem volna.......aztán maradt a blokkok sorszám szerinti összevarrása. Tudom, ha ezt a munkát egy vérbeli profi foltvarrós meglátja, talán még a haja is égnek áll!  De higgyétek el olyan örömmel és szeretettel varrtam! 
 

 
 

2011. június 20., hétfő

Itt az uborkaszezon....

....ha valaki esetleg félreértené,  nem kifejezetten  az   "eseménytelen időszakra" gondolok.
Igaz nemezelésre, varrásra, kézimunkázásra egyáltalán nincs időm, de a konyhakertben rengeteg a teendő.

Most terem az uborka......


Folyamatosan szedni kell...
A  nagyobbakból kovászos uborka készült...

Hozzávalók:
uborka
egy csokor kapor
egy szelet kenyér
víz


A kimosott üvegek aljára kaprot teszek, majd a megmosott, bevágott uborkákkal telerakom az üveget. Tetejére egy szelet kenyér kerül.. Egy edényben vizet forralok, minden liter léhez egy evőkanál sót teszek. Ha felforrt, lehűtöm és teletöltöm vele az üveget. Kistányért teszek a tetejére, és máris mehet a napra. Néhány napig érlelem.  Nagy hőségben két nap alatt is elkészülhet, de ha rossz az idő akkor tovább kell érlelni. 
Zsíros kenyérrel isteni finom csemege!

De már érik a piros ribiszke is......

 

  a fehér.... a málna....


melyről ma szedtem le az első tállal....


 Egy kis málna történet a presztizs magazinból:

A legenda szerint a málna az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje volt. A mítosz elmeséli, hogy a málna eredetileg fehér volt, de Ida, az erdei nimfa gyümölcsszedés közben felsértette az ujját, és a vére festette pirosra a bogyókat. Mi igaz, mi nem, tény, hogy a középkorban már ismerték, és a kolostorkertekben rendszeresen termesztették. Említi a népi irodalom himpérként is, melyet a német Himbeere szóból eredeztetnek, ami Boldogasszony csipkéjét jelent.
A népi gyógyászatban azt mondják, hogy egy marék málna elfogyasztása felér egy vitaminbombával. Ez így igaz, mert magas C vitamin-tartalma mellett van benne A-, B1- és B2 vitamin, az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kalcium, kálium, magnézium, cink, foszfor és vastartalma.
Fogyasztása karban tartja a vércukorszintet, a vérnyomást, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét, serkenti a vér körforgását, szabályozza a szívműködést, segít menstruációs zavarok, fájdalmak esetén. A gyümölcs levét meghűléses, lázas betegek hatékonyan alkalmazhatják izzasztó hatása miatt. Megköti a gyomorsavat, magja elősegíti az emésztést, gyógyítja a fogínyt. Kimerültség, depresszió esetén is alkalmazható. Finnországban hagyomány, hogy a menyasszony egy kis kosarat visz magával, amelybe a rokonok három szem aszalt málnát tesznek. Szerintük a gyümölcs gyöngéddé teszi az ifjú férjet, az asszonyt meg felkészíti az anyaságra. A málna magas cinktartalma növeli a szerelmi vágyat, hiszen a cink irányítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron működését.
Nemcsak a gyümölcs gyógyhatású, hanem a málna levele is. Teája ér- és pórusösszehúzó, valamint antibakteriális hatású. Kiváló cukorbetegségre, húgyúti problémákra, vese- és hólyagbántalmakra. Teáját használják izzasztásra meghűléses betegségeknél, lázcsillapításra. Összehúzó hatása miatt alkalmas a szájnyálkahártya és a torok gyulladásánál galgalizálásra. Kismamáknak vigyázni kell a tea fogyasztásával, mivel ellazítja a kismedence izmait, ezért csak a szülés előtt ajánlott.
A gyümölcsöt nyersen érdemes enni, de a belőle készült szörp és lekvár is gyógyhatással bír. Minden jó tulajdonsága mellett az arra hajlamos egyéneknél a allergiát válthat ki!

2011. június 17., péntek

2011. június 14., kedd

Unokatestvér találkozó....

....melyet minden évben pünkösd hétfőre szervezünk. Most én vendégelhettem meg unokatestvéreimet családjukkal együtt. Ahogy "haladunk" a korral, úgy lesznek egyre fontosabbak ezek a családi események! És ami igazán örömmel tölt el, hogy nem csak nekünk unokatesóknak, hanem gyermekeinknek ugyanúgy fontossá vált. Az unokabátyám kislánya Münchenből jött haza a találkozó miatt, pedig tegnap délután már vissza is kellett utaznia. 
Kíváncsiak, érdeklődőek. Timi például azt kérte meséljünk a mamájáról, mert mi olyan sokat nyaraltunk nála....
Igen ez a kérdés elég volt ahhoz, hogy csak meséljünk.......meséljünk.....nem akart vége szakadni, mindenkinek eszébe jutott egy-egy kedves emlék, élmény....a fiatalok pedig érdeklődve hallgatták. Jó volt felidézni a gyermekkorunkat,  nyaralásainkat a "Tántinál" Pécsett, amikor  az Uránváros mellett még kiserdő volt és  gyümölcsös, ahová  pléddel a hónunk alatt kijártunk babázni, kerékpározni,  és a falun élő nagymamánál a "sárdagasztás", a hajnali kenyérsütés illata.......... Hát igen, egy kicsit elkalandoztam...........
Szóval az izgalom, meg minden.........Negyvenhatan voltunk..............

Reggel a húsok előkészítése után a teraszon a sörpadokat próbáltam úgy elhelyezni, hogy mindenki kényelmesen elférjen.Sajnos kicsinek bizonyult, így a negyedik sörpad a terasz mellé került.


 Megérkezett a felmentő sereg!


Kinga inkább a köveket részesítette előnyben.


Két bográcsban főtt a pörkölt. Az egyikben vegyes, a másikban sertés.


Jó emberek kis helyen is elférnek!


Itt már a délutáni pancsolás......  a párom a "legújabb fürdőrucijában" csobbant a gyerekek közé!


Volt is nagy birkózás!!!!!!!!!!


Íme a legkisebb! Hihetetlen, milyen magabiztosan mozgott a vízben!


A nagyobbak hátul a kertben az íjjal ismerkedtek.


Mi az "idősebbek" pedig csak beszélgettünk.....meséltünk...... , mindezek így együtt a harmonikus, szép lelki kapcsolat  alapkövei.

Gárdonyi Géza soraival fejezem beszámolómat:

 "A család is... olyan valami az életben, ami becses... Olaj az élet lámpásában."

2011. június 5., vasárnap

Tildás elcsábulás.....

....nem tudom abbahagyni. Most tengeri csillagok, csikóhal és csigák következtek.Anita napra varrtam őket. Tudtam, hogy szép hangulatos fürdőszobájuk van széles, belső ablakpárkánnyal, úgy gondoltam ezek a tengeri herkentyűk nagyon oda kívánkoznak!
Menyeim már tesztelték....a vizsgán átmentek.....mégis nagyon vártam a mai napot, vajon mit is fog szólni Anita ennek a nem mindennapos ajándéknak.
Panna és Levente is eljött nagy örömömre:Mondanom sem kell, hogy mindannyiunk figyelmét lekötötték. Itt csak a fotó kedvéért ülnek ilyen szépen, egyébként folyamatosan mozgásban voltak. Pancsoltak, szaladgáltak, kecskéket etettek... élvezték a nagy kert előnyeit! Tündéri, édes kis sajtkukacok! Imádom őket!

2011. június 4., szombat

Szárított csalánlevél

Konyhakertemben a komposztáló közelében saját nevelésű csalánjaim virítanak.

 
Így bátran leszedhetem, mert tudom, hogy teljesen egészséges, vegyszertől mentes. A friss levelekből csalánkivonatot készítek, melyekkel a növénykéimet permetezem. Teának is kiválóan alkalmas a csalánlevél. Ilyenkor frissen leszedve készítem el, de télire szárítok is a levelekből, melyeket kerámia edényben, száraz helyen tárolok. 
Jótékony hatásáról sok helyen olvashatunk, én a Házipatika.com oldalról ollóztam ki pár sort:


Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír. Tavasszal sokan alkalmazzák a csalánteát vértisztító kúrák részeként, mivel jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják. Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat. A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele.

Kenőcs: A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.
Tea: Csészénként 3 teáskanálnyi drogot öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Vértisztító kúrákhoz javasolják, mert alaposan átmossa a veséket

Fűszerként: Friss leveléből főzelék készíthető, illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható.

Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez szükséges. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar gyakran használja színező anyagként.

Régóta használatos reumás bántalmak gyógyítására. A gyógykezelést, melynek során a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
   
Ne forgalmas, poros utak mellett gyűjtsük a csalánt!

Elégtelen szív- és veseműködés miatt kialakult ödémák esetén használata nem javasolt.